x

Dick Dale är död

Dick Dale är död

Den amerikanske gitarristen Dick Dale, som var en av pionjärerna inom surf-rocken, är död. Han blev 81 år gammal, skriver Rolling Stone.

Dödsorsaken är inte offentliggjord, men Dale berättade i en intervju 2015 att han led av cancer, diabetes och en njursjukdom. Han berättade också att han var tvungen att fortsätta turnera för att kunna betala de 3 000 dollar i månaden hans medicin kostade.

Dale föddes som Richard Anthony Monsour i Boston 1936. Som barn började han spela ukulele och sedan gitarr. Hans far hade libanesiska rötter och lärde honom de mellanöstern-tonerna som tillsammans med reverb, distorsion och hög volym blev huvudingredienserna i surfrocken.

1961 släppte Dale och bandet The Del-Tones låten Let’s Go Tripping, som idag anses vara den första surf-rocklåten. Tio år senare tolkades låten av The Beach Boys. Och 1962 släppte Dale and the Del-Tones låten Miserlou, som idag kanske är mest känd för att Quentin Tarantino använde den i succéfilmen Pulp Fiction.

Surf-rocken tappade populäritet i mitten av 60-talet men Dale fortsatte göra musik och 1987 blev han nominerad till en Grammy i kategorin ”Best Rock Instrumental Performance” för sin inspelning av The Chantays klassiker Pipeline, tillsammans med gitarristen Stevie Ray Vaughan.

Dale inspirerade stora musiker som Beach Boys, Jimi Hendrix, Eddie Van Halen, Stevie Ray Vaughan och Ry Cooder.

LÄS OCKSÅ: 26 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA