x

Anpassa festivalsommaren efter din budget – här är 3 prisklasser

Anpassa festivalsommaren efter din budget – här är 3 prisklasser

Med tanke på hur många festivaler det finns i vårt avlånga land är det inte konstigt om du får beslutsångest. Men frukta inte, GAFFA har tagit fram tre kompletta festivalförslag – skräddarsydda efter just din plånbok.

FOLKHÖGSKOLESTUDENT PÅ SOMMARLOV

Putte I Parken: 4–6 juli/12–13 juli, Karlstad/Leksand
Malmöfestivalen: 9­–16 augusti, Malmö
Musikens Makt: 2–3 augusti, Luleå

Entré: Alla tre festivalerna är gratis.
Transport: Samåkning med hjälp av Skjutsgruppen.
Boende: Couchsurfing.
Totalsumma: 0–200 kronor. En slant för bensinen kan tillkomma i Skjutsgruppen.

Om du inte har så många slantar kvar kommer här tre olika festivalförslag. Putte I Parken är en gratisfestival som anordnas i både Karlstad och Leksand, så om du bor i mitten av Sverige är det en varm rekommendation. Årets lineup är i skrivande stund inte offentliggjord men de presenterade flera fantastiska akter förra året: Hanna Järver, Hurula, Jonas Lundqvist och The Sounds – för att nämna några.

För dig som huserar i de södra delarna av landet är Malmöfestivalen ett bra alternativ. Vad sägs om en hel vecka fylld av inte bara högklassiga konserter, utan också hundratals andra kulturaktiviteter? Med akter som First Aid Kit, Timbuktu och Ane Brun på sitt samvete lär festivalen bli en riktig höjdare.

För dig som bor på nordligare breddgrader är Musikens Makt ett bra alternativ. I år kommer bland andra Erik Lundin, Cherrie, Junior Brielle och Hurula till denna reko Luleåfestival, som är känd för sin sköna och avslappnade stämning.

Oavsett vart du ska blir det allra billigast om du hittar någon att samåka med, och det kan du till exempel göra via www.skjutsgruppen.nu. Många tar ingenting betalt i utbyte mot lite sällskap i passagerarsätet. Boendet löser du enklast med hjälp av couchsurfing. Registrera dig på www.couchsurfing.com och leta upp någon som lånar ut sin soffa. Det är ett perfekt sätt att lära känna nya människor. Ta med dig ett gäng konserver och vattenflaska för påfyllning så kommer du riktigt, riktigt billigt undan.

FÖRVÄRVSARBETARE PÅ SEMESTER

Urkult: 2–3 augusti, Näsåker.
Entré: 840 kronor innan 31 maj, 940 kronor efter. Billigare för ungdomar och pensionärer.
Transport: Urkultståget eller vanligt SJ-tåg.
Boende: Camping, 500 kronor för ett tält á 4 personer.

Hasslöfestivalen: 11–13 juli, Hasslö.
Entré: 995 kronor. Billigare för barn under 18 år och gratis för barn under 12 år i målsmans sällskap.
Transport: Tåg till Karlskrona eller Ronneby. Extrainsatta bussar därifrån till festivalområdet.
Boende: Camping, 550 kronor för tre dagars tältplats.

Totalsumma: ca 2540–3640 kronor.

Folkfesten Urkult passar människor i alla åldrar och bjuder på musik från olika delar av världen. Entrépriset är skapligt och det finns många alternativ för boende. I närheten av festivalområdet ligger flera campingar där du kan stå med husbil eller slå upp ditt tält. Kostnaden varierar beroende på camping, men det går att hyra plats för ett fyramannatält till ett pris av 500 riksdaler. På Urkults hemsida finns en bra sammanställning av lämpliga alternativ. Bästa färdmedlet är tåg till Sundsvall eller Kramfors, och sedan buss därifrån. Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Gävle kan du ta det specialinhyrda Urkultståget. Tur och retur i andra klass kostar 1 200 kronor, och då utlovas levande musik och härlig stämning ombord. Dessutom stannar det bara 600 meter från festivalplatsen.

Mitt i idylliska Karlskrona skärgård huserar Hasslöfestivalen. I år gästas de av inga mindre än Veronica Maggio, Ulf Lundell, Linnéa Henriksson, Smith & Thell och ett antal andra akter. Även här är inträdesavgiften överkomlig och det finns tillgång till både vandrarhem och hotell i närheten. Vill du hålla nere kostnaderna något rekommenderar vi dock festivalcampingen, där det kostar 1800 kronor för en husvagn/husbil eller 550 kronor för en tältplats. Glöm inte att campingen bokas separat och alltså inte ingår i festivalbiljetten. Vad som däremot ingår är en härlig gemenskap och den överväldigande känsla som kommer av att festivala till dånande vackra skärgårdskulisser.

ARVTAGARE PÅ LSD

Platinumbiljett på Lollapalooza: 28–30 juni, Stockholm.
Entré: 19 950 kronor.
Transport: Abonnera ett privattåg till Stockholms central. Resten av vistelsen ingår transport i en egen golfbil mellan scenerna och Platinumloungen.
Boende: En Superior svit på Grand Hôtel, ca 14 100 kronor per natt.
Totalsumma: 48 150 kronor och uppåt.

Somliga tror att festivalande innebär lervälling, fuktiga tält och blaskig öl i plastglas. De kunde inte ha mer fel. På Lollapalooza säljer man nämligen så kallade platinumbiljetter för närmare 20 000 kronor. Då ingår bland annat femstjärning festivalkomfort, exklusiva front row-platser vid scenerna, lyxiga måltider tillagade av renommerade Stockholmskockar och inte minst tillträde till festivalens relaxavdelning med avkopplande massagebehandlingar. Du blir skjutsad mellan scen- och loungeområde i en egen golfbil, och självklart blir du hämtad på Stockholm central vid ankomst. Nej, det är inget skämt. Det enda som egentligen inte ingår är boende, men det fixar du lätt med en Superior svit på Grand Hôtel. Vissa skulle kalla det oekonomiskt, men du får ju faktiskt både frukost, middag och lunch serverad.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA