x

Ragnarök återuppstår – återutger kultförklarade verket

Ragnarök återuppstår – återutger kultförklarade verket

Det kultförklarade Kalmarbandet Ragnarök släppte sitt bejublade debutalbum med samma namn för 43 år sedan. Det blev något av ett fenomen med spridning från Japan till Venezuela, och idag får man pytsa ut omkring 1500 kronor för ett originalexemplar i vinyl. Nu meddelar bandet att de återutger kultskivan från 1976, skriver Dagens Nyheter.

– För mig är albumet ett mysterium. Som band hade vi ju varit med om så mycket innan första skivan spelades in. Vi gjorde över hundra spelningar på ett år. Bland annat turnerade vi på ungdomsgårdar och fängelser. Låtar som till exempel just Dagarnas Skum jammades fram med landets värsta kriminella i publiken – som Clark Olofsson, säger sångaren och gitarristen Peter Bryngelsson till Dagens Nyheter.

Gitarristen och flöjtisten Henrik Strindberg berättar att det, trots att det gått 43 år, fortfarande infinner sig en speciell ”Ragnarökkänsla” när medlemmarna ses för att repa.

– Albumet är något jättekul som vi gjorde när vi var 20, 21 år gamla och som vi fått så mycket roligt av genom åren när vi setts för att spela. Idag kan vi stegra musiken till en intensitet som vi aldrig hade på den tiden, men också ta ner den – vi har en annan dynamik numera, mycket tack vare att Mikael (Svanevik) kommit med i Ragnarök.

I samband med återlanseringen av skivan sammanstrålar bandet för två spelningar på Pygméteatern i Stockholm, 21 och 22 mars.

LÄS OCKSÅ: The Cure klara med nytt album


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA