Gothare sluter upp för att stödja kvinna i Kina

Gothare sluter upp för att stödja kvinna i Kina

Gothare världen över har gått samman på sociala medier för att visa sitt stöd åt en kinesisk kvinna. Kvinnan i fråga stoppades av vakter på tunnelbanan i Guangzhou, och tvingades ta bort sin goth-sminkning för att inte ”bekymra” sina medpassagerare, skriver The Guardian.

I ett inlägg på den kinesiska sociala medier-plattformen Weibo skriver den ännu inte namngivna kvinnan att en säkerhetsvakt ringde sin chef och sa att hennes make-up var ”problematisk och riktigt hemsk”, och sa sedan åt henne att ta bort sminket för att få komma på tunnelbanan.

”Som kinesisk medborgare, vill jag använda den här relativt publika plattformen för att ifrågasätta myndigheterna: Vilken lag ger er rätt att stoppa mig och slösa min tid?”, skrev kvinnan i ett inlägg på Weibo enligt The Guardian. 

”Om ni kan citera en är jag villig att betala för en skylt på tunnelbanestationen som lyder: ’Folk med goth/lolitakläder får inte resa med tunnelbanan’.”

Nu får kvinnan uppbackning av gothare runtom i världen. Under hashtaggen #ASelfieForTheGuangzhouMetro har personer postat selfies av dem själva i full goth-makeup och klädsel, för att visa stöd och uppmana till acceptans av olika subkulturer i Kina.

”Jag är ledsen, människor i Guangzhou. Ibland går jag ut så här”, skrev en användare på Weibo. En annan tillade: ”Vad ni ser som en fancy klänning, ser jag som frihet.”

Guangzhous tunnelbana har bett om ursäkt för incidenten och en av de anställda har stängts av från sitt arbete.

LÄS OCKSÅ: Die Antwoord-sångaren anklagad för trafficking och grooming


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA