x

KRÖNIKA: "Scott Walker var en mästare på att förmedla mörkret"

KRÖNIKA: "Scott Walker var en mästare på att förmedla mörkret"

I intervjuer har Scott Walker berättat att det gärna var en uppsluppen och glad stämning under hans senare studiosessioner. Det skrattades en hel del under inspelningen av The Drift (2006) vilket kan kännas motsägelsefullt när man går in i Scott Walker musikaliska universum som stavas, Tilt, nyss nämnda The Drift och Soused som han gjorde tillsammans med Sunn O))). Här om något var Scott Walker en mästare på att förmedla mörkret. Ofta är det bara hans otroliga baryton-röst till en ambient-aktig bakgrund. Drone-figurer som gäckar i mörkret. Ibland känns det som att falla rakt ner i ett svart hål. Det finns inget hopp nånstans.

Men Scott Walker skrattade bort allt vid sidan av för det är ljust så skapande människor fungerar i stort. Du bygger upp en värld av sorg, frustration och lidelse för att skaka av dig det ur dig själv. Det är din terapi lika mycket som det är musik. Den kan fungera som en tröst för andra. Scott Walker balanserade alltid mellan det helt igenom pretentiösa och det väna och inbjudande.

Och det har liksom följt med honom hela livet. Som när han lämnade det ganska lättsamma och radiovänliga Walker Brothers för att gå in i sina egna grubblerier och skapa musik med stor inspiration från Ingmar Bergman. Lyckligtvis blev det en succé även kommersiellt.

Efter tre album där han bland annat förmedlade låtar skrivna av storheter som Burt Bacharach och Jacques Brel nådde han sitt mästerverk och milstolpe. Med Scott 4 låg han bakom alla låtar och den är häpnadsväckande och sinnesvidgande från början till slut. Tack vare Scott 4 hittade jag sedermera till Loves mariachi-osande psykedelia och till crooner-figurer som David Sylvian och Richard Hawley. När endast en skiva öppnar nya portar så vet man att man har kommit över något stort.

Det är min lilla historia om en man som inte "vågade" utan snarare var tvungen att utforska och hitta nya vägar för att inte fastna eller bli uttråkad i en musikbransch som alltid är på jakt efter yta. Scott Walker tog inga lätta solskens-vägar, men när man går igenom intervjuer med honom uppenbarar sig en relativt lättsam person och på den vägen är det. Så låt oss minnas en vänlig, vältalig och trevlig herre som tog det onda med det goda. Tog sorgen med ett skratt. Tack för allt, Scott Walker.

LÄS OCKSÅ: Scott Walker är död


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA