x

Festivaler i gemensam satsning mot sexuella trakasserier

Festivaler i gemensam satsning mot sexuella trakasserier

Fem svenska festivaler har gått ihop i en gemensam satsning för att förhindra sexuella övergrepp. Projektet heter Dare to Care och genomförs av Svensk Live tillsammans med RFSU och med finansiering från Postkodstiftelsen.

– Festivalerna stöttas i att skapa en omtänksam publikkultur. Besökarna kommer att möta Dare to Care genom RFSU-utbildade volontärer som leder samtal om samspel, kommunikation och ömsesidighet i mötet mellan människor. De ger också konkreta tips för att tidigt kunna ingripa om man ser någon som inte verkar respektera andras gränser, säger Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU, i ett pressmeddelande.

Inför sommaren har RFSU tagit fram ett utbildningsmaterial riktat mot festivalorganisationernas olika nivåer. Det kommer även finnas möjlighet för festivalbesökarna att på plats få lära sig om samtycke och ta ställning för ömsesidighet. Satsningen sträcker sig över 2019 och 2020 och de festivaler som deltar är Way Out West, Lollapalooza, Storsjöyran, Brännbollsyran och Eksjö Stadsfest. Totalt samlar de 315 000 besökare och 20 000 volontärer, försäljare och artister.

– Styrkan i den här satsningen är att vi kan använda de arenor där vi verkar – festivaler, konserter och klubbar, som är platser som starkt formar vår identitet och livsstil, för att driva ett förändringsarbete som förhoppningsvis ger avtryck i hela samhället. Vi har möjlighet att nå många samtidigt både genom festivalerna och genom de runt 200 medlemsorganisationerna i Svensk Live, säger Hanna Rothelius, projektledare för Dare to Care på Svensk Live. 

– Dare to Care är för oss på Eksjö Stadsfest en naturlig fortsättning på vår långvariga utbildningssatsning av vår organisation för att vår publik ska känna sig trygg vid våra evenemang. Vi är stolta och glada över att Svensk Live ger oss som en ideell förening denna chans till utveckling. Vi hoppas och tror att vi ska få fler människor att våga bry sig och att detta ska ge ringar på vattnet på det småländska höglandet. Vi hoppas detta skapar en positiv folkrörelse, säger Maria Stejdahl, ordförande för Fiesta Eksjö. 

LÄS OCKSÅ: Albin Lee Meldau ut på sommarturné


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA