x

EU-parlamentet säger ja till omdiskuterat förslag

EU-parlamentet säger ja till omdiskuterat förslag

EU-parlamentet säger ja till det omdiskuterade förslaget om stärkt upphovsrätt på nätet. Omröstningen slutade med 348 röster mot 274 (36 ledamöter avstod.) I och med det är förslaget nu i princip fastställt, det enda som återstår är ett slutgiltigt klarttecken från EU:s medlemsländer i ministerrådet.

Förslaget är menat att säkra att den som ligger bakom ett verk faktiskt får betalt, när musik, fotografier, videor och text – som är skyddade av upphovsrätten, delas på nätet. Diskussionen om stärkt upphovsrätt på nätet har pågått i flera år, många kreatörer ger tummen upp medan kritiker menar att det kan leda till ökad censur och ett begränsat internet. 

– Det här direktivet kommer inte att leda till censur eller någon begränsning av friheten på nätet. Bakom de här falska nyheterna står särintressen som vill att nätet ska fortsätta vara vilda västern som domineras av de stora plattformarna, sade italienske socialdemokraten Nicola Danti under debatten i EU-parlamentet idag, skriver TT.

En musiker som ställer sig bakom EU:förslaget är ABBA-stjärnan Björn Ulvaeus. I en debattartikel (med rubriken Thank EU for the music – not the grasping tech giants) i The Guardian skriver han:

”Techbolagen tjänar miljoner på låtar, medan låtskrivarna får en struntsumma. EU:s upphovsrättsdirektiv kommer leda till att lika villkor garanteras.”

Han skriver vidare att det inte handlar om att han personligen vill tjäna mer pengar utan att han är emot att techjättarna får behålla en så stor del av kakan och att mindre låtskrivare inte kan leva på sin inkomst.

LÄS OCKSÅ: Justin Bieber tar paus


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA