x

Junior Brielle splittrar recensenterna: "Som att spela rysk roulette med en ordbok"

Junior Brielle splittrar recensenterna: "Som att spela rysk roulette med en ordbok"

Idag släpptes Junior Brielles debutalbum Tampa för allmän beskådan. Men bröderna från Brunflo lämnar Sveriges recensentkår splittrad.

”När Tampa nu ser dagens ljus har vi redan hört hälften av låtarna. Det spelar ingen som helst roll. De gör sig vanvettigt bra på skiva också. Love är fortfarande 2018 års bästa svenska låt. Fem I Fem kvalar fortfarande in på topp 5 av 2019 års dito”, skriver Hymns Kalle Berg som ger debutplattan 10 av 10 i betyg.

Sonic Magazine är tongångarna betydligt hårdare:

”I det postironiska samhället betyder tydligen ord inte någonting. Texterna på Junior Brielles debutalbum Tampa är som att spela rysk roulette med en ordbok, ackompanjerad av lite prydlig synthvals”, skriver Fredrik Thorén och delar ut absolut bottenbetyg till bröderna.

Han vecklar ut ett längre resonemang om hur faktumet att Junior Brielle kallats för den ”svenska poppens framtid” enbart går att förklara med att idealet i branschen skulle ha förvandlats till nyliberalism.

”Att läsa intervjuer med duon är som att se pappret långsamt färgas till börsrosa. Det är prat om »marknadsandelar«, att de »ringde hundratals samtal till landets topproducenter« och viktiga saker i livet som att hamna på P3:s A-rotation”.

Nöjesguidens Sophie Winberg är kluven till bandet:

”Jag blir alltid utmattad av att recensera dessa hypeade, osköna band vars framgångar redan stigit dem åt huvudet. Omvärlden avgudar dem, de stora dagstidningarna bevakar dem för att verka ”nere med ungdomarna”, och här sitter jag med någon slags allergisk reaktion mot deras mittbenor och eviga tjat om Karin Boye. Men. Så länge deras musik kan leva upp till hypen kan jag inget annat än att stämma in, det vore småsint”, skriver hon.

GAFFAs recensent Simon Lundberg gav plattan 5 av 6 i betyg och avslutar sin recension i positiva ordalag:

”Även i superhitten VM 94 eller i lugnt ångesttravande Panik omfamnas lyssnaren av en filt av starka känslor som hopp, förtvivlan och jag kan svära på att det fälldes en tår här. Vilken jävla ynnest att få leva i en tid när svensk pop är så här bra.”

LÄS OCKSÅ: Junior Brielle: "Vi lider av extrem social kompetens"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA