x

Ny storfilm om Sex Pistols – men Rotten är inte nöjd

Ny storfilm om Sex Pistols – men Rotten är inte nöjd

Den senaste tiden har vi sett flera stora band så som Queen, Mayhem och Mötley Crüe porträtteras på film. Näst på tur verkar bli de brittiska punkikonerna Sex Pistols.

Enligt filmens producent Ayesha Plunkett är den kommande filmen, som fått titeln "Only Anarchists Are Pretty" dock ingen regelrätt biopic utan bygger på Mick O'Sheas bok The Early Days of The Sex Pistols: Only Anarchists Are Pretty, från 2004, skriver Variety.

Mick O’Sheas bok beskrivs som en semi-fiktiv "fluga på väggen-berättelse" som fokuserar på Sex Pistols tidiga dagar då de var ett gäng stökiga ungdomar som hängde runt Malcolm McLaren (som sedan blev deras manager) och den ikoniska modedesignern Vivienne Westwoods klädbutik 'SEX' i Chelsea.”

Det enda fiktiva elementet är att jag lägger orden i deras munnar, men dialogen är i kontext till vad som hände runt dem då, berättade O’Shea, som skrivit flera böcker om den brittiska punkscenen. 

I boken får vi följa Sex Pistols från det att John ”Johnny Rotten” Lydon blir medlem i augusti 1975 och fram till bandets kontroversiella medverkan i TV-programmet ’Today’, i december 1976. Men Plunkett och O'Shea ville få med bandets legendariska båttur på floden Themsen i samband med släppet av God Save The Queen i filmen. Så de kommer istället skildra tiden från Sex Pistols medverkan i ’Today’ och fram till spelningen på Themsen, 7 juni 1977. En period då bandet enligt O’Shea var ”the public enemy number one.”

Filmen har dock redan mött motstånd. På twitter visade den gamle Sex Pistols-medlemmen John Lydon sitt missnöje och menade att filmen inte godkänts av Sex Pistols själva.

Enligt O’Shea handlar Lydons skepsis om att han inte var nöjd med hur bandet porträtterats i filmen Sid and Nancy från 1986.

Det är oklart hur resterande medlemmar känner inför den kommande filmen men troligtvis kommer filmskaparna inte få använda sig av någon originalmusik av Sex Pistols då bandet håller hårt i rättigheterna till musiken och sin historia. I dagsläget är varken någon regissör eller några skådespelare spikade till filmen.

LÄS OCKSÅ: Keith Flints begravning blev en stor folkfest


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA