x

Svenska artister i bojkott-upprop

Svenska artister i bojkott-upprop

171 artister och övriga kulturarbetare har gått ihop i ett gemensamt upprop där de kräver att Sverige bojkottar Eurovision Song Contest i Israel. Protesten publicerades under dagen på Aftonbladet Debatt, och är signerat av flera stora musiker: Joakim Thåström, Love Antell, Mikael Wiehe, Stefan Sundström samt syskonen Olof och Karin Dreijer är några av dem.

”Vi svenska artister och kulturarbetare som undertecknar detta upprop kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket”, skriver de i artikeln.

”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten.”

Uppropet är dock inte det första som riktas mot årets Eurovision. Redan några dagar efter den israeliska segern 2018 skrev tusentals isländare på ett upprop som manade till bojkott av evenemanget. I januari i år publicerades en liknande protest från brittiska musiker i The Guardian.

EBU, som är arrangörerna bakom Eurovision, har försvarat beslutet att låta tävlingen gå av stapeln i Israel.

– Vi kan inte tillåta att tävlingen blir politiserad, vi har varit väldigt tydliga med det, sa Eurovision Song Contest högsta chef Jon Ola Sand till den israeliska tidningen Haaretz i november förra året.

LÄS OCKSÅ: Låttexter av Lady Gaga, Ariana Grande, Nine Inch Nails och Hozier stämplas som hatiska


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA