x

Mest spelade i Sverige – och dömda för brott

Mest spelade i Sverige – och dömda för brott

I ett reportage om den nya generationens svenska gangsterrappare har Expressen kartlagt kriminaliteten bland några av Sveriges mest spelade artister. Många av dem som rappar om droger, våld och vapen är också dömda för flera brott.

Tensta-rapparen Z.E. har nått stora framgångar på sistone och blev tilldelad både en Grammis och en P3 guld-statyett i början av året. Hans mest spelade låt Positiv har över 15 miljoner lyssningar på Spotify, och merparten av hans texter handlar om olika kriminella handlingar på ett sätt som många upplevt som glorifierande. Den 24-årige rapparen är sedan tidigare dömd för grov stöld och flera fall av narkotikabrott, och det var under ett fängelsestraff som han på allvar började skriva musik.

– Jag vill inte glorifiera våld och vapen eller att unga ska bli kriminella. Sedan jag slagit igenom med musiken så märker jag att jag blivit en förebild. En del ser mig som en storebror och jag måste tänka mer på vad jag säger och gör. Jag har själv småsyskon och jag vill inte att de ska hamna på fel väg, sa han till lokaltidningen Mitt i Stockholm i april förra året.

Likväl innehåller hans senaste musikvideo, till låten Ungefär, flera referenser till både droger och kriminalitet.

– Jag beskriver hur vi lever. Jag vill att folk ska känna med mig hela vägen genom låtarna, sa han i Mitt i Stockholm-intervjun.

Senare i april står han åtalad för fler brott. Den här gången handlar det om olovlig körning och vårdslöshet i trafik i samband med en polisjakt i Stockholm i somras.

De två rapparna Jaffar Byn och Yasin Byn har varit två av västra Stockholms mest profilerade gangsterrappare under de senaste fem åren. Just nu avtjänar de varsitt fängelsestraff för grovt vapenbrott efter att ha poserat med skarpladdade automatgevär. Enligt polisen ska de vara kopplade till en kriminell gruppering i Rinkeby som sedan länge haft en konflikt med en annan gruppering i stadsdelen – en konflikt som resulterat i flera mord.

Den 19-årige rapparen K27 dömdes till samhällstjänst och villkorlig dom för utpressning så sent som i februari, efter att han tillsammans med några andra försökt driva in en påhittad skuld från en man i Rinkeby. Brottsoffret ska sedan ha skjutit mot gruppen, varpå K27 blev träffad i benet. Händelsen blev dock en tankeställare, och två dagar eter att hovrättsdomen fallit skrev han i sina sociala medier att han hade raderat all sin musik från Youtube och Spotify eftersom han ”lagt den typ av livsstil bakom mig”.

Rapparen Adel påbörjade sin karriär i cellen intill Z.E. på häktet i Sollentuna. Han har tidigare avtjänat fängelsestraff för bland annat grov misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Nu uppger han att han lämnat det kriminella livet, men låttexterna handlar fortfarande om samma saker.

– Det är tveeggat svärd för jag vill behålla min image. Jag vill samtidigt vara en bra förebild och säga vettiga saker. Det är en svår balansgång när jag är en person som är känd för att sjunga om knark och vapen, säger han till Expressen.

Vissa har kritiserat de unga gangsterrapparna för att leda in ungdomar på en kriminell bana, men den kritiken slår Adel ifrån sig.

– Vi har banat väg för att ungdomar i framtiden kan välja det här som yrke. När vi var barn fanns det inte på kartan att försörja sig som rappare. Idag kan en ung kille som är på glid sätta sig ner och skriva en raptext i stället för att begå brott, säger han till Expressen och fortsätter:

– Jag känner att jag har gett mer folk en dröm än en dålig vägriktning. Jag hoppas och tror innerligt att vi inte gör så att ungdomar tänker att de ska bli kriminella för det är inte vad vi sjunger om. Vi försöker bara förmedla hur det ser ut i samhället.

Läs hela Expressens reportage här.

 

MEST LÄST: 10 sorters män – som kryper fram efter en sågning


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA