x

MEST LÄST: 10 konspirationsteorier som vill vända upp och ner på musikbranschen

MEST LÄST: 10 konspirationsteorier som vill vända upp och ner på musikbranschen

Musikindustrin omgärdas av en hel del hemlighetsmakeri. Som en naturlig följd av detta uppstår med jämna mellanrum olika... alternativa förklaringsmodeller till diverse fenomen inom branschen. Styr Beyoncé världen? Är Elvis verkligen död? Vilket album förutspådde 9/11? Och vem sålde sin själ till djävulen? På med foliehatten, ta oss i handen och dyk ner i några av musikvärldens allra knasigaste konspirationer. 

 

Dave Grohl mördade Kurt Cobain

Den mest kända konspirationsteorin kring Nirvana-sångaren Kurt Cobains död är att det var hans hustru, musikern Courtney Love, som dödade honom. Men visste ni att det finns spekulationer kring att det istället var bandkollegan tillika nuvarande Foo Fighters-frontmannen Dave Grohl som höll i vapnet? Vissa menar att Cobain var på väg att sparka Grohl från bandet, vilket hade inneburit stora förluster i rättigheter och royaltypengar för Grohl. Det finns en hel blogg tillägnad detta resonemang, och konspirationsteoretikerna menar att Courtney Love ska ha sagt flera kryptiska saker som pekar på att ”hon vet att han vet att hon vet” vad Grohl har gjort. Dessutom finns det många som hävdar att Dave Grohl aldrig hade nått de framgångar han har idag om det inte vore för Kurt Cobains död. Är inte det bevis nog, så säg.

 

Avril Lavigne är död och ersatt av en lookalike

En sedan länge omdiskuterad konspirationsteori är den om Avril Lavigne och hennes påstådda klon Melissa Vandella. Många menar nämligen att den kanadensiska skatepunkdrottningen ska ha avlidit redan 2003, och att den Avril Lavigne vi sett sedan dess är en nästintill identisk lookalike. Som underlag har de självklart en uppsjö av bevis. Exempelvis bar Avril pre 2003 alltid byxor på röda mattan, medan Avril post 2003 vanligtvis bär klänning. Hon har ändrat sitt sätt att sminka sig, och om man tittar riktigt noga ser man att ögonformen skiljer sig lite grann. Dessutom ska albumet Under My Skin vara ett hemligt tecken på att Melissa skriver om att hon ”tagit sig under huden” på den riktiga Avril. Syftet med det här ska ha varit att fortsätta tjäna pengar på den framgång Avril Lavigne byggt upp, och nu när vi tänker efter är det ju faktiskt ganska rationellt.

 

Michael Jackson gick på sin egen minnesstund

Om vi för ett ögonblick glömmer hela Leaving Neverland-karusellen och riktar blicken mot Michael Jacksons bortgång 2010 finns det en hel drös med konspirationsteorier. Att folk börjar ifrågasätta om en avliden kändis verkligen dött är inte ovanligt, men i MJ’s fall går man så långt som att hävda att han till och med gick på sin egen minnesstund. Hängivna teoretiker har detaljstuderat filmupptagningar på publiken, och det finns två parallella spår. Vissa har noterat en äldre man med hatt vars identitet inte går att fastslå. Andra har lagt märke till en blond kvinna med solglasögon och en väldigt särpräglad profil. Båda dessa misstänks vara The King Of Pop i förklädnad. Dessutom menar vissa att familjen inte verkade sörja sin bortgångne släkting, och att de hade svårt att hålla sig för skratt under ceremonin. Detta ska alltså vara tecken på alltihop var ett skådespel, och med 2019 års facit i hand var det där med att fejka sin död potentiellt det smartaste Michael Jackson någonsin gjort.

 

Beyoncé och Illuminati styr världen

En konspirationsteori som involverar flera kända artister är den om Illuminati. Trots att Illuminatiorden upplöstes redan 1785 är det många som tror att dess medlemmar fortfarande styr världen i all hemlighet. Några som utpekats som centrala i rörelsen är Jay-Z och Beyoncé – och indicierna är många. Bland annat är Jay Z:s signaturtecken att hålla upp sina handflator och forma en triangel mellan fingrarna, vilket påminner om den välkända Illuminatisymbolen. Queen B’s musikvideor tros innehålla en stor mängd dold symbolik som härrör den hemliga organisationen, och vissa menar att om man spelar låten Single Ladies baklänges hörs orden ”The world will bow to me, people’s tears falls”. Vissa tror att Justin Bieber och Miley Cyrus är Illuminatitillverkade kloner, och när Rihanna dansade i en stor triangel i videon till superhiten Umbrella satte konspirationsteoretikerna i halsen. Bono, Eminem, Katy Perry, Madonna, Kanye West och Britney Spears är också, högst troligt, medlemmar. Vid närmare eftertanke är nog hela den globala musikindustrin involverad.

 

27 Club är en djävulspakt

Det ligger ett mystikens dunkel över 27 Club. Varför är det egentligen så många musikgenier som gått bort just 27 år gamla? Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Brian Jones… listan kan göras lång. Det hela började när den amerikanske bluesmusikern Robert Johnson dog 1938. Det har aldrig fastställts en officiell dödsorsak, men man tror att han blev förgiftad med stryknin. Vissa konspirationsteoretiker går dock steget längre och menar att förgiftningen berodde på att han sålt sin själv till djävulen. När sedan fyra av den tidens största rocklegender dog vid samma ålder inom loppet av två år (1969–1971) tog ryktena om djävulspakter fart igen. Många av dödsfallen har varit mystiska, bland annat Rolling Stones-gitarristen Brian Jones som drunknade i en swimmingpool eller Jim Morrison som hittades död i sitt eget badkar. Kanske hade det något med droger att gö…? Nej, det måste ha varit djävulen.

 

Stevie Wonder är inte blind

Att den legendariska soul- och funkmusikern Stevie Wonder är blind tillhör nästan allmänbildningen vid det här laget. Men tänk om allt bara är en bluff? Genom historien har flera, till synes små, händelser gett upphov till en rad frågetecken. En gång fångade han ett fallande mikrofonstativ under en konsert. En annan gång sågs han titta på en mobiltelefon. Han har till och med setts fotografera Michael Jackson vid åtminstone ett tillfälle. Och varför envisas han med att gå på basketmatcher när han inte ser någonting? Det är inte logiskt. Exakt vad han skulle vinna på att fejka sin blindhet är inte klarlagt, men någonting måste det ju vara. 

 

Beatles fanns aldrig

Håll i er, för det här är snurrigt. Vissa påstår nämligen att The Beatles aldrig funnits. Det gränslöst populära bandet ska istället ha varit en sammansättning av ett flertal roterande bandmedlemmar, som så att säga ”spelade” sina respektive roller. Enligt uppgift ska det ha funnits minst tre olika John Lennons, och uppåt tolv (!) Paul McCartneys. Teorin baseras bland annat på noggranna fotografistudier där det tydligt syns att John Lennons mun ändrat utseende och att hans näsa gått från kort och rak till lång och konvex. McCartney ska ha haft ett ärr på sin kind som ibland fanns där, och ibland inte. Ett starkt argument som underbygger den här teorin är det faktum att fyra gossar från Liverpool aldrig skulle kunna producera en så stor mängd musik, intervjuer och mediaframträdanden på egen hand. Och när de formulerar det så är vi nästan beredda att köpa det.

 

Adele och Sam Smith är samma person

En riktigt finurlig person gjorde en upptäckt när hen spelade Adeles låt Hello på en LP-spelare. När man drar ner tempot låter det nämligen precis som Sam Smith. Detta gav internet stora dåndimpen, och sedan dess har flera ägnat sig åt liknande experiment. Det visade sig att nästan oavsett vilken Adele-låt man valde att pitcha ner, så lät det som Sam Smith. Strax därpå följde den oundvikliga frågeställningen: har Adele och Sam Smith någonsin setts tillsammans? Många menade att musikindustrin fått vittring på pengapotentialen i Adeles pipa och således valt att skapa ytterligare en framgångsrik artist utifrån hennes sånginsatser. I så fall betyder det att mannen vi känner som Sam Smith egentligen är en skådespelare som mimar till inspelningar av Adele. Det låter som en väldigt effektiv affärsmodell.

 

Supertramp förutspådde 9/11

Säg den som inte hört en konspirationsteori om 9/11. Just den här kanske inte är den mest kända, men inte blir den mindre värd för det. Många påstår nämligen att gruppen Supertramp förutspådde terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001 på sitt omslag till skivan Breakfast in America från 1979. Bilden föreställer New York skyline som sett inifrån ett flygplan, och i förgrunden syns en flygvärdinna bära en bricka med ett glas apelsinjuice i höjd med de två tornen. Som av en händelse har juicen samma färg som eld (!), och om man håller upp skivan framför en spegel ser bokstäverna ”P” och ”U” ut som siffrorna 9 och 11. Den som är kinkig nog att kräva mer bevis kan ta sig en funderare kring albumtiteln. När äter man frukost? På morgonen. När kraschade planen in i tornen? Klockan 08.45. Just det.

 

Elvis är med i Ensam Hemma-filmen

Egentligen skulle hela den här artikeln kunna handla om olika konspirationsteorier rörande Elvis Presleys död, men det finns inte riktigt utrymme till det. Något som återkommer i de flesta resonemangen är dock att han inte alls hittades livlös på sitt badrumsgolv 1977, utan att han fortfarande lever. En av de mer intressanta spaningarna är den legendariska rocklegendens påstådda medverkan i filmen Ensam Hemma från 1990. I en scen som utspelar sig på en flygplats står ett antal personer i bakgrunden, varav en är en skäggig man i 55-årsåldern. Han rör sitt huvud på ett sätt som många menar är identiskt med Elvis kroppsspråk. Dessutom har han rätt hårfärg och tydligt liknande ansiktsdrag. Varför the king of rock’n’roll skulle ta ett jobb som statist i en barnfilm förtäljer inte historien, men det är ju inte helt otänkbart att han efter 13 år i radioskugga började längta tillbaka till rampljuset.

LÄS OCKSÅ: Mest spelade i Sverige – och dömda för brott


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA