x

Rapstjärnan anklagar festival för rasism – ställer in sin spelning

Rapstjärnan anklagar festival för rasism – ställer in sin spelning

Rapstjärnan Stormzy, som är en av de största bokningarna till årets Way Out West, har ställt in sin spelning på den alpina musikfestivalen Snowbombing. På Instagram berättar han att beslutet grundar sig i att flera personer i hans sällskap blivit utsatta för rasism av säkerhetspersonalen på festivalen.

– Min manager och alla mina vänner som var på festivalen blev rasprofilerade, utpekade och utsatta för aggressivt bemötande för att personalen hade ”anledning att tro att någon bar vapen”, skriver han på Instagram.

Trots att ingen av dem stämde in på signalementet på den potentiella vapenbäraren ska de ha förts iväg och kroppsvisiterats, och enligt Stormzy har festivalen inte på något sätt försökt lösa den uppkomna situationen.

­– Det är den här sortens dränerande skit som svarta personer måste hantera hela jävla tiden och jag är så trött på det, så åt helvete med festivalen och åt helvete med min spelning.

Showen ställdes in bara några timmar innan den skulle ägt rum, och Stormzy ber om ursäkt till alla de fans som tagit sig till festivalen för att se honom.

– Jag vill uppriktigt be om ursäkt till alla som rest hela den här vägen för att se mig uppträda och jag är genuint upprörd över att ni slösat er tid och era pengar, det svider mer än ni kan ana. Men om det är nödvändigt med sådana här drastiska åtgärder för att ta ställning mot rasism och rasprofilering så lovar jag att det är värt det, skriver han.  

Festivalen har i ett pressmeddelande erkänt att de tog Stormzys team åt sidan för visitation.

– I enlighet med våra säkerhetsprotokoll fick ett mindre antal festivaldeltagare, där Stormzys manager var inkluderad, följa med till närmsta utgång, där de visiterades och inget vapen hittades, skriver de.

På sociala medier har vissa försvarat festivalen och menat att det troligtvis rör sig om ett uppriktigt misstag, vilket fått rapparen att reagera:

– Första gången är det ett ärligt misstag, andra gången kan det också vara det. Den 150:e gången i dina tonår kan det fortfarande vara ett ärligt misstag, antar jag. Till och med den 300:e gången när du är i tjugoårsåldern. Men jag har behövt hantera alldeles för många ärliga misstag och jag börjar tro att de inte är så ärliga trots allt.

gallery_large

 

LÄS OCKSÅ: Billie Eilish ryter ifrån efter jämförelserna: "Sluta förolämpa Lana Del Rey"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA