x

Punkikon kritiserar Facebook för homofobt agerande

Punkikon kritiserar Facebook för homofobt agerande

I början av april hade videon till låten Fallen Ängel med Nike Markelius premiär på GAFFA.se. Nu förbjuds hon att marknadsföra släppet på Facebook.

– Jag fick annonsen för min nya musikvideo bortplockad som jag hade betalt för att marknadsföra på Facebook, då deras granskning har fastställt att den nya videon till singeln Fallen Ängel bryter mot deras annonserings-regler, berättar den svenska punkikonen i ett pressmeddelande.

Enligt Facebook har annonsen stoppats på grund av ”antydda sexuella handlingar”, men Nike Markelius är mycket kritisk till agerandet.

– Jag får alltså inte marknadsföra min nya video eftersom jag tas emot på klubben av kvinnor som kysser och hånglar upp mig. Hur många sådana videos med manliga artister som omges av kyssande kvinnor har vi inte sett? Som inte tagits bort? 

Även Elisabeth Ohlson Wallin, som regisserat videon, ser allvarligt på beslutet. Hon har flera gånger tidigare fått repressalier från Facebook för att ha laddat upp material med homosexuellt innehåll. Nyligen blev hon avstängd för tredje gången efter att ha laddat upp en bild som visar två män i en säng i formen av ett krucifix, trots att inga könsdelar visas.

– Censuren går helt över styr när den diskriminerar hbtq-personer och -konst och samtidigt tillåter heteronormativa motsvarande verk, bilder och texter samt våldsfilmer mot både människor och djur. Vi oroas över den här utvecklingen, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Se hela videon här:

LÄS OCKSÅ: Från turbulent tid till sexuell frihet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA