x

Lyssnare rasar mot Svensktoppens nya upplägg

Lyssnare rasar mot Svensktoppens nya upplägg

Det folkkära P4-programmet Svensktoppen har efter 16 år beslutat att omstrukturera sitt upplägg. Fram tills nu har listan utformats av en slumpvis utvald jury bestående av 500 personer mellan åldrarna 16–79 år. Tanken var att det hela skulle fungera som en publikmätning, men enligt programledaren och producenten Carolina Norén blev det inte helt bra.

– Tanken var att ha ett Minisverige, men det var ju inte säkert att de utvalda var lyssnare. Vi kunde ibland märka att juryn röstade främst på de typiska hitsen som man kände till. Det nya mätsystemet kan man säga innebär att det är folk som faktiskt har lyssnat på låtarna, säger hon till Aftonbladet.

Nu har man alltså valt att slopa juryn till förmån för ett nytt upplägg. Det går ut på att det är de låtar som spelas mest på radio samt de som strömmas och laddas ner mest som hamnar högst upp på topplistan. Denna modernisering har lett till starka reaktioner från lyssnarna.

”Så är vi lite äldre återigen åldersdiskriminerade. Vi väljer inte ut vad som ska spelas i P4, det gör de själva, vi streamar inte, vi laddar inte ner låtar, och kan då inte vara med och påverka Svensktoppen så som tidigare. Sveriges radio visar med all önskvärd tydlighet att Svensktoppen inte är till för alla”, skriver en person i kommentarsfältet på Svensktoppens Facebooksida.

”Nästa steg blir väl att flytta Svensktoppen till P3 där er nya målgrupp finns”, skriver en annan.

”Grattis till Er som tog död på svensktoppen”, skriver en tredje.

Men enligt Carolina Norén handlar det inte om att de vill nå en ny målgrupp, eller att de vill göra sig av med de äldre lyssnarna.

– Absolut inte, jag vill ha alla lyssnare. Många har inte förstått att det har varit en jury förut, utan har trott att det har varit en lyssnarröstning. Under mina tolv år med programmet har jag känt en enda person som har blivit tillfrågad att vara med i juryn – då är ju de flesta verkligen utestängda från att påverka listan, säger hon till Aftonbladet.

Hon tror att det kan bli större rotation på listan med det nya systemet, vilket möjliggör för fler låtar at ta plats på listan. Och trots kritiken är hon glad för det stora engagemang som lyssnarna uppvisat i frågan.

– De äldre lyssnare som känner sig bortskrämda eller utanför får jättegärna mejla eller skriva brev till mig så lovar jag att svara. Hör av er.

LÄS OCKSÅ: Punkikon kritiserar Facebook för homofobt agerande


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA