x

Beslutet ändras – Pussy Riot-medlemmar beviljas asyl

Beslutet ändras – Pussy Riot-medlemmar beviljas asyl

De ryska Pussy Riot-medlemmarna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij har tidigare fått avslag på sin asylansökan för sig själva och sina två barn. Men under gårdagen vann Migrationsdomstolens ändrade dom laga kraft, en dom som alltså beviljar de två polistiska artiserna och deras gemensamma barn asyl i Sverige, det skriver SVT.

– Jag är glad för att mina barn kommer att få växa upp i trygghet, särskilt med tanke på utvecklingen i hemlandet, säger Luisine Djanyan till SVT:s Kulturnyheterna.

– Säkerhetsstyrkorna har trakasserat oss, och sagt att vi ska tänka på barnen. ”Vad händer med dem när vi fängslar er? För det kommer vi att göra förr eller senare.” Det är hemskt när de inte bara hotar dig, utan också dina barn, fortsätter hon.

Pussy Riot har gjort sig kända som ett konstnärs- och aktivistkollektiv, som bland annat tagit formen av en punkgrupp. De har vid flera tillfällen kritiserat Putin-regimen i Ryssland, bland annat genom aktioner som den under VM-finalen i fotboll i somras. Flera av medlemmarna har dömts till fängelse eller straffläger, däribland Aleksej Knedljakovskij.

Pussy Riot har framträtt flera gånger i Sverige, så sent som i februari spelade de i Malmö. Tidigare i år gjorde också 43 musiker, däribland Miss Li och Stefan Sundström en protestlåt mot att de två Pussy Riot-medlemmarna nekats asyl. Nu är det alltså klart att de får stanna.

LÄS OCKSÅ: Bandet kritiserade Chris Brown – nu skickar fans dödshot


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA