x

Madonnas starka tal under prisceremoni: ”AIDS tog alla mina vänner”

Madonnas starka tal under prisceremoni: ”AIDS tog alla mina vänner”

I lördags kväll hölls andra delen av den amerikanska HBTQ-galan Glaad Media Awards i New York. Ett av namnen som stod i centrum under prisets 30-årsjubileum var världsstjärnan Madonna, rapporterar The Guardian. Hon tilldelades priset ”Advocate for change”, vilket kan översättas ungefärligt till ”förespråkare av förändring”. När hon tog emot priset höll hon ett tacktal som fick publiken att ömsom skratta och ömsom fälla en tår.  

– Varför har jag alltid kämpat för förändring? Det är svårt att svara på. Det är som att försöka förklara varför det är viktigt att läsa eller vad meningen med kärlek är. När jag växte upp kände jag mig alltid utanför, som att jag inte passade in. Det var inte för att jag inte rakade mina armhålor, jag passade helt enkelt bara inte in – okej?

Sedan fortsatte hon med att berätta om hur HBTQ-communityt fick henne att känna sig mindre ensam, och om sin balettränare Christopher Flynn som var den första homosexuella mannen hon lärde känna.

– Han var den första personen som trodde på mig, som fick mig att känna mig speciell som dansare, artist och som människa. Jag vet att det låter trivialt och ytligt, men han var den första mannen som sa till mig att jag var vacker.

Det var också Flynn som fick henne att ta steget och flytta till New York för att satsa på sina drömmar. Där upptäckte hon den kreativitet och diversitet som präglade den stora staden – men hon fick också bevittna AIDS-epidemin på nära håll.

– Pesten som på en bråkdel av en sekund svepte in över New York som ett svart moln, tog alla mina vänner ifrån mig. Efter att jag förlorat min bästa vän och rumskamrat Martin Burgoyne och sedan Keith Haring, bestämde jag mig för att ta tjuren vid hornen och verkligen slå tillbaka.

Trots att hon vunnit sju Grammys, två Golden Globes och en uppsjö andra priser medger hon att utnämningen till årets Advocate For Change betyder extra mycket för henne.

Andra namn att ta emot priser på årets gala var bland annat Janelle Monáe och Andy Cohen. Galans första del ägde rum i Los Angeles i mars, och då prisades bland annat Beyoncé och Jay Z.

LÄS OCKSÅ: DJ-stjärnan hittad död i tom swimmingpool


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA