x

Alarmerande brister inom branschen – "Dags att stå upp för funktionshindrade artister"

Alarmerande brister inom branschen – "Dags att stå upp för funktionshindrade artister"

En ny brittisk undersökning har gjorts efter att resultat från en rapport av organisationen Attitude is Everything avslöjats. Organisationen jobbar med att göra musikvärlden mer tillgänglig för döva och funktionshindrade, och i den aktuella undersökningen har man kollat upp hur funktionshindrade musiker upplever musikbranschen.

70 procent av de tillfrågade musikerna svarar att de gömt sitt funktionshinder på grund av sin karriär. Både rapporten och undersökningen visar att musikbranschen och brittiska arenor inte gör tillräckligt för att döva och funktionshindrade musiker ska kunna känna sig trygga med att visa sina funktionshinder. Nästan hundra musiker deltog i undersökningen och 70 procent ansåg att de gömde sitt funktionshinder på grund av relationen till marknadsförare, arenorna och festivalerna skriver NME

Blaine Harrison från bandet Mystery Jets har ryggmärgsbrott och sade att "resultaten var helt hjärtskärande. Att leva på musiken är tufft nog. Men för musiker med funktionshinder så kan det vara ännu tuffare."

Han skrev senare på Twitter:

"Nu är det dags för musikindustrin att stå upp för och stödja döva och funktionshindrade artister".

Hälften av dem som deltog i undersökningen svarade också att de stött på hinder när de ska hitta ställen att repa på, medan 38 procent svarade att de inte har tillgång till den närmsta replokalen alls. 45 procent av de svarande som har spelat in i studios säger att de stött på problem även där.

"De studios som är prisvärda är oftast inte tillgängliga genom de inte har hiss, plus att de saknar tillgängliga toaletter" svarade en av respondenterna. 

När artisterna spelar live har hälften av de funktionshindrade och döva sagt att de upptäckt hinder på spelningarna. En femtedel av dessa har varit tvungna att ställa in en spelning på grund av problem med den fysiska tillgängligheten.

"Jag skulle aldrig uppträda om jag inte tvingade mig själv att gå upp och ner för fler trappor under en kväll än vad jag brukar klara av på en månad" säger en av dem som svarat.

42 procent av de funktionshindrade musikerna har också svarat att det har haft svårigheter med att hitta finansiering. 

LÄS OCKSÅ: Skivbolag firar jubileum – bjuder in 30 artister till Cirkus


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA