x

Debaser kan tvingas stänga

Debaser kan tvingas stänga

Den populära klubben och konsertlokalen Debaser Strand i Stockholm kan tvingas stänga. Det meddelar ägarna i ett pressmeddelande under onsdagen.

”Efter en historik av att bli uppsagda av vår kommunala hyresvärd Fastighets och saluhallskontoret (FSK) trodde vi att vi var klara med att argumentera för vår överlevnad med Stockholms Stad. Tyvärr hade vi fel. Ännu en gång är vi nu uppsagda för avflyttning när vårt nuvarande kontrakt går ut den 30 sep 2020.”

Om uppsägningen verkställs blir klubben inte bara tvungen att flytta ut från ytterligare en lokal – de måste även lägga ner hela företaget. Det skulle innebära att en 18 år lång era av ihärdigt konsertarrangerande går i graven.

Bakgrunden till nedläggningshotet bottnar i den gatubit som också är Debasers tak. Just den biten av gatan behöver tillsyn någon gång inom de närmsta 2–10 åren, och enligt hyreskontraktet och hyresvärden Stockholms stad kommer klubben i samband med det att behöva flytta utan att erbjudas varken ersättningslokal eller stilleståndsersättning. Därför är det inte säkert att det nuvarande kontraktet, som löper ut 30 september 2020, kommer att förlängas.

Beskedet kommer i samband med att både Bitter Pills och Kägelbanan meddelat att de, åtminstone tillfälligt, kommer behöva lägga ner sin verksamhet. Debasers tidigare klubblokaler vid Slussen och Medborgarplatsen har också tvingats stänga. Nu vädjar de till Stockholms stad om att låta den ikoniska musikinstitutionen få finnas kvar.

”Nu är frågan om Staden tar chansen att behålla livemusiken i innerstaden istället för att stänga ytterligare en av få mellanstora konsertlokaler. Lokalen är i Stadens ägo. Någon gång måste den stängas för renovering. Men förhoppningsvis inte i förtid och låt det bli en tillfällig stängning så att livemusiken kan komma tillbaks till Hornstulls Strand när vägbanan i framtiden är ombyggd.”

LÄS OCKSÅ: GAFFA avslöjar: Stockholmsklubben Kafé 44 hotad – "De kan dra åt hel***e


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA