x

Trots ansträngningarna – fortfarande ojämställt på svenska festivalscenen

 Trots ansträngningarna – fortfarande ojämställt på svenska festivalscenen

Musikguiden i P3 har granskat bokningarna till sommarens festivaler – och upptäckt att det trots de uttalade ansträngningarna fortfarande råder en ojämn könsfördelning. På hårdrocksfestivalerna är det extremt mansdominerat med sammantaget 95 procent män, samtidigt som exempelvis Öland Roots valt att boka 100 procent kvinnor som ”en stilla manifestation”. Även EDM-genren har haft problem. På Summerburst i Göteborg är 76 procent av bokningarna män och bland de hittills sju bokade artisterna till Big Slap i Malmö finns inte en enda kvinna.

På Bayside är 25 procent av bokningarna kvinnor, och på Brännbollsyran är motsvarande siffra 24 procent.

– Det går olika från år till år. Vi har det alltid i åtanke att boka så jämt som möjligt, personligen skulle jag vilja ha mer. Men det är tufft inom just EDM, vi har haft bud ute som inte gick igenom. [...] Det är hela tiden en balansgång mellan vad som går hett på listorna och så, men vi försöker få det jämt. Där har vi ett ansvar, säger Brännbollsyrans arrangör David Arkhult, till Musikguiden i P3.

Några av de svenska festivalerna har dock lyckats betydligt bättre med könsfördelningen. Åre Sessions hade närmare 50 procent av respektive kön, Trästockfestivalen har 45 procent kvinnor och festivaljätten Way Out West har gjort en avsevärd förbättring – från 27 procent kvinnor för sex år sedan till 46 procent kvinnor i år.

Jämställdsminister Åsa Lindhagen (MP) har tagit del av den framtagna statistiken.

– Jag blev inte överraskad när jag såg siffrorna, det är en spegling av hur det är i samhället i stort, där det finns ojämställda strukturer. [...] Det visar att vi har en del att göra, och att det är bra och viktigt att synliggöra strukturer och vara medveten i sina val om vi ska ha ett jämställt samhälle, säger hon till Musikguiden i P3.

Likväl går utvecklingen åt rätt håll, och Åsa Lindhagen tror att det beror på att flera organisationer engagerat sig i frågan. Därför är dagens bokare mer medvetna om könsfördelningen när de sätter ihop sina lineups.

– Vi kan se att det hjälper eftersom vi har festivaler där man blivit mycket jämnare. Att vara aktivt medveten om jämställdhet när man bokar tror jag är nyckeln framåt.

LÄS OCKSÅ: Efter sexuellt ofredande-domen: Mustasch släpper merch med kvinnobröst


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA