x

Efter 22 år – The Rolling Stones ger Richard Ashcroft rättigheterna till The Verves superhit

Efter 22 år –  The Rolling Stones ger Richard Ashcroft rättigheterna till The Verves superhit

The Verves låt Bitter Sweet Symphony släpptes 1997 och blev bandets allra största hit. På låten samplas ett fyra sekunder långt segment från Andrew Loog Oldhams orkesterversion av The Rolling Stones låt The Last Time. The Verves Richard Ashcroft fick tillstånd att använda inspelningen men för att få använda det var han tvungen att frånskriva sig rättigheterna och royalites för låten. 

Tidigare har Mick Jagger och Keith Richards varit kreddade som låtskrivare och fått alla royalties från låten, något som nu kommer ändras då The Rolling Stones-medlemmarna har gett The Verves Richard Ashcroft både pengarna från royalties och rättigheterna till Bitter Sweet Symphony, skriver NME. De har också valt att ta bort sina namn som låtförfattare.  

I ett uttalande på Ivor Novello Awards under gårdagen när han Richard Ashcroft vann pris för att ha bidragit med enastående bidrag till brittisk musik berättade han om nyheten. 

– Det är med stor glädje jag meddelar att från och med förra månaden gick Mick Jagger och Keith Richards med på att ge mig deras del av Bitter Sweet Symphony. Denna anmärkningsvärda och livsbekräftande förändring möjliggjordes av en snäll och storartad gest från Mick och Keith som också gladeligen gick med på att exkludera sina namn som låtskrivare. Alla royalites som kommer från låten kommer nu gå till mig.

Richard Ashcroft fortsatte i talet att tacka flera personer. 

– Jag skulle vilja tacka huvudpersonerna i det här, mitt management Steve Kutner och John Kennedy, Rolling Stones manager Joyce Smyth och Jody Klein och sist ett stort hjärtligt tack och respekt till Mick och Keith. Musik är makt. 

Förra året gjorde Ashcroft en stämningsansökan där han hoppades på att få tillbaka royalites för Bitter Sweet Symphony

– Någon stal, gud vet hur många dollar från mig 1997, och de har dem fortfarande sade Ashcroft i ett uttalande vid tillfället.

The Verve splittrades 1999 och mellan 2007 och 2009 gjordes en nysatsning med bandet som bland annat en av huvudakterna på festivalen Glastonbury. 

LÄS OCKSÅ: BÄST JUST NU: Årets hetaste och smutsigaste låt


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA