x

Brittiska festivaler blir plastfria – svensk festival vill gå i samma spår

Brittiska festivaler blir plastfria – svensk festival vill gå i samma spår

Det är de brittiska festivalerna Reading and Leeds, Latitude, Wireless och Download som valt att bli helt fria från plast. Beslutet kommer efter att brittiska Live Nation valt att ta bort all engångsanvändning av plast 2021 skriver NME. Live Nations beslut är en del i deras mål att inte ha något avfall 2030. 

Michael Rapino som är VD för Live Nation berättar om valet.

– Genom att vara värd för 35 000 konserter och festivaler varje år så har Live Nation möjligheten och ansvaret att förse våra artister och fans med musikupplevelser som skyddar vår planet. De negativa effekterna av klimatförändringarna är obestridbara och vi vill använda vår plats i världen för att bli en del av lösningen. Tillsammans med våra konserter, arenor, festivaler och kontor runt om i världen sätter vi en ny hållbarhetsstandard för live-evenemang.

Det plastfria beslutet gäller de brittiska arenorna som Live Nation huserar på, inklusive Brixton Academy i London och King Tuts i Glasgow. Live Nations beslut att skippa plasten kommer efter att festivalen Glastonbury beslutat att plastflaskor inte kommer att finnas på årets festival. 

En svensk festival som också valt att tänka hållbart och minska plasten är småländska Muskelrock.

– Vi vill undvika plast i så hög grad som möjligt, i synnerhet engångsplast som vi numera slutat använda oss av, säger Adam Bergman från Muskelrock till GAFFA.
 
Har ni någon plan över hur plastkonsumtionen kan minskas?
 
– Vi försöker hitta bästa möjliga lösningar för att uppnå en cirkulär hållbarhet kring varje enskild produkt vi beställer. Åtgärder har exempelvis varit att utveckla ett trädgårdsland med kryddor/grönsaker som vi använder till vår matlagning. Men även att hitta närproducenter som vi köper in varor från vilket minimerar plastkonsumtion, men även en blomstrande landsbygd (Blädinge by) som gett upphov till flera nya lokala entreprenörer.  

Finns det några åtgärder som redan gjorts för att minska konsumtionen av plast?
 
– Vi har successivt avvecklat plast på Tyrolen och till årets Muskelrock har vi helt slutat med engångsplast. Vi har istället hårdplastglas och metallbestick som vi diskar. Tallrikarna är gjorda av palmblad. Drycker säljs allra främst på fat. Vi har även en Återbrukskurs där elever bygger Tiny Houses och som blir till Vandrarhem på Tyrolen. Där har vi tagit vara på plastdunkar från olika beställningar (olja, såser och så vidare) för att bygga upp en flytande bastuflotte. 
 
Har ni något mål att i framtiden kunna bli helt plastfria?
 
– Vi har höga målsättningar om att helt avveckla plast. För tillfället är den stora plastkategorin på Tyrolen våra läskflaskor (med pant) då vi inte använder glas under festival. Till årets festival minimerar vi även maträtter som kräver bestick, vi vill helt enkelt att människor äter med händerna i högre utsträckning. 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA