x

Nu ska kvinnorna inom 50tals-rocken lyftas

Nu ska kvinnorna inom 50tals-rocken lyftas

De manliga artisterna har ofta överskuggat kvinnorna inom 1950-talets Rock'n'roll. Men det är något som kommer få en ändring nu.

Manliga artister som Elvis Presley, Chuck Berry och Little Richard kommer sättas åt sidan för att ge plats åt kvinnornas insatser till genren. Med en ny digital databas ska man belysa kvinnorna inom genren skriver SVT Kultur.

Ett band som kommer uppmärksammas är The Chantels som bildades i början av 1950 talet i Bronx i New York. The Chantels var ett av de första afroamerikanska kvinnliga banden som fick ett stort genomslag i USA. Gruppen bestod av medlemmarna Arlene Smith, Sonia Goring Wilson, Lois Harris, Renée Minus White och Jacke Landy Jackson. The Chantels låt Look In My Eyes låg på flera topplistor 1961 och blev en stor succé. The Chantels valdes in i 'The Vocal group hall of fame' 2002. Förutom The Chantels kommer Etta James, Molly Bee och The Bonnie Sisters att uppmärksammas i databasen Women in rock and roll´s first wave.

"I sextio år har konventionell kunskap gjort gällande att kvinnor generellt inte spelade rock 'n' roll under 1950-talet”, skriver Leah Branstetter, doktorand i musikologi vid Case Western reserve-universitetet i Cleveland, och initiativtagare till projektet.

Branstetter menar att bristen på uppmärksamhet kring kvinnliga artister har gjort att det blivit en snedvriden syn på kvinnornas roll inom rock 'n' rollen. Det gör att människor tror att kvinnornas roll endast bestod av att vara fans, groupies och publik.

I databasen ska biografiska texter, musik och intervjuer hjälpa till att lyfta de kvinnor som skapade och spelade musik under början av 1950-talet. Det ska också bidra till att göra en mer verklig bild av kvinnornas roll som skapare av musik istället för åskadare.

LÄS OCKSÅ: Ozzy Osbourne vill göra ett sista gig med Black Sabbaths originaluppställning


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA