x

Hundratusentals ikoniska inspelningar förlorade i stor brand

Hundratusentals ikoniska inspelningar förlorade i stor brand

2008 rasade en brand på Universal Studios i Los Angeles. Branden fick stor uppmärksamhet, men fokuset låg mest på förlusten av TV- och filmmaterial. Även om branden spred sig till Universal Music Groups arkiv, så tonade de ner händelsen och menade att förlusten inte var särskilt stor. Universal Music meddelade då att man digitaliserat det mesta och att mycket av materialet blivit flyttat, vilket innebar att förlusten var liten, skrev Deadline.

Men i en rapport som New York Times tagit del av verkar det som att förlusten är betydligt värre än befarat. Det rör sig enligt rapporten om 500 000 masterinspelningar av ikoniska album som gått förlorade i branden. Bland artisterna vars masterinspelningar brunnit upp finns Eric Clapton, Nirvana, Neil Diamond, Ray Charles, Buddy Holly, Guns N’ Roses, Tom Petty, Aretha Franklin och många, många fler.

Reportern Judi Rosen på New York Times beskriver händelsen som den ”största katastrofen i musikhistorien”. En person som var chef för Universal Musics arkiv vid tillfället säger att företaget värdesatte inspelningarna som gått förlorade till 150 miljoner dollar.

Universal Music fortsätter dock förneka att skadorna skulle varit så stora. I ett uttalande till Variety säger de att artikeln innehåller ”flertalet felaktigheter, vilseledande uttalande, motsägelser och fundamentala missförstånd angående händelsens omfattning och de påverkade tillgångarna”.

LÄS OCKSÅ: Tillbaka till 90-talet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA