x

Veronica Maggios Jocke Berg-samarbete – en stor slump

Veronica Maggios Jocke Berg-samarbete – en stor slump

Att Veronica Maggios kommande album blev ett samarbete med Jocke Berg var egentligen en enda stor slump. I samband med att Tomas Alfredsons kortfilm Bergman’s Reliquary skulle släppas i början av 2018 ombads ett antal artister skriva musik som tolkade någon aspekt av stjärnregissören Ingmar Bergmans liv. Maggio och Berg parades ihop och skrev tillsammans låten 20 Questions, och duon visade sig bli en musikalisk fullträff.

– Från början kändes det lite för bra för att vara sant, det var på något sätt för uppenbart att det skulle funka – och så gjorde det ändå det. Vi hade så himla roligt och det känns som att vi är lite lika, ändå. Vi passade bra ihop i studion och det blev att vi skrev en till låt, och sen bara fortsatte det. Så det hände lite av sig själv, säger hon till GAFFA.

Lyssna på En Timme Till där du även hör Jocke Berg i bakgrunden:

Den nya musiken kom till i en liten studio på Dalagatan i Stockholm, och arbetet skilde sig på många sätt från processen inför det förra albumet Den Första Är Alltid Gratis, som kom 2017. Då hyrde hon en stor, dyr studio och satsade stenhårt på att hela bandet skulle spelas in samtidigt för att fånga den äkta livekänslan.

– Ja alltså, vare sig jag vill eller inte så gör jag nästan alltid tvärtemot det jag gjorde förra gången. Att spela alla samtidigt låter ju så enkelt, som att man bara kan trycka på record och sen är det färdigt. Men det var ett sånt himla pill att sitta och redigera tagningar och sen göra ett album av det. Då kände jag att jag ville ha ett annat arbetssätt den här gången.

Det var också under arbetet med den förra skivan som hon för första gången blev osäker på vad hon egentligen höll på med. Den dyra studion tickade pengar och omständigheterna gjorde att hon kände sig pressad att verkligen leverera.

– Det kändes som att det inte kunde gå bra en gång till. Jag hade liksom den konstiga känslan. Och ibland skapar man också ett sånt upplägg för sig själv – man hyr en dyr studio, bokar in alldeles för många stormöten med skivbolaget där man ska visa vad man har hittills, man blandar in för många åsikter, man börjar vrida och vända på saker eller kanske lägger pengar på fel ställen. Det var nog första gången jag kände att jag inte riktigt visste hur jag skulle styra skeppet, på något sätt.

(Läs en stor intervju med Veronica Maggio i GAFFAs augustinummer)

LÄS OCKSÅ: Artist vägrade dela scen med polis


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA