x

Svensk festival bjuder in flat earth-frontfigur

Svensk festival bjuder in flat earth-frontfigur

Mark Sargent är en av frontfigurerna och talespersonerna för den kontroversiella Flat Earth-rörelsen som har blivit kända för allmänheten i och med Netflix-dokumentären Behind The Curve och SVT-dokumentären Jorden Är Platt. Konspirationsteorierna om att jorden är platt ökar och rörelsen blir allt större. Mark Sargent menar att han kan känna att jorden är platt och att forskning som säger det motsatta är lögn som går att bevisa. Hans egen Youtube-kanal har närmare 80 000 prenumeranter och en av hans mest populära video, FLAT EARTH - Clues Introduction, har över en miljon visningar.
 
Nu bjuds Mark in till Gather Festival i Stockholm för en diskussion under programpunkten Fake It Til You Make It. Marks närvaro blir alltså ett samtal (ej en föreläsning) med en moderator och kommer att lyfta frågor om varför Mark Sargent valt att ifrågasätta en av de mest normativa, och för de flesta, självklara världsbilden. Samtalet ämnar undersöka om det ändå finns något i det som vi alla kan relatera till när navigerar i en era av fake news och en ständig nödvändighet att ifrågasätta vad som är sant och falskt. Namnet på personen som kommer att leda samtalet släpps efter sommaren.

– Idag frågar vi oss själva hela tiden vad som är sant och vad som är falskt. I alltifrån de mest självklara nyheterna till någons inlägg på sociala medier. När saker ställs på sin spets vill vi på Gather vända på det mest självklara för att försöka förstå vad grundfilosofin är när man, som Flat Earth, ifrågasätter om vi någonsin har landat på månen eller om jorden är rund eller platt, säger Jakob Grandin, grundare av Gather, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Samtidigt som det blir allt svårare att förstå vad som är sant eller falskt, växer rörelser mot både etablissemang och auktoriteter, genom till exempel kryptovalutor, skolstrejker och mindre trevliga organisationer. Det är alltså på gott och ont, men det finns ändå något i detta ifrågasättande som vi verkligen intresserar oss för.
 
Gather är en kombinerad konferens och musikfestival och äger rum för tredje året i rad den 12-14 september i Slakthusområdet i Stockholm.
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA