x

Svenska musikeliten i upprop – "Sverige som musiknation håller på att begå ett utdraget självmord"

Svenska musikeliten i upprop – "Sverige som musiknation håller på att begå ett utdraget självmord"

I ett upprop publicerat på DN går ikväll den ena svenska storheten efter den andra ut med ett ultimatum: det är dags för ansvariga politiker att berätta hur de vill utveckla livescenerna.

"År efter år, decennium efter decennium, kämpar popmusiken med näbbar och klor för att hitta och behålla sina ständigt så tillfälliga institutioner. Listan på kortlivade och nedlagda spelställen och klubbar kan göras oändlig. Det är inte avsaknad av publik som någonsin har varit skälet; det är alltid bara något annat som ska etableras i just den lokalen. Något som inte väsnas, inte stör. Och som ger ögonblicklig avkastning".

Man tar senare upp att svenska exportråd, institutioner och myndigheter gärna slår sig över bröstet för det svenska musikundret och storheten i att exempelvis en svensk artist kan fylla Madison Square Garden.

"Den enda vägen dit går genom publikens möten med de artisterna. Ingen tar sig till Globen eller Carnegie Hall utan att passera Debaser i Stockholm, Pustervik i Göteborg eller KB i Malmö på vägen. För att inte tala om mindre klubbar och intima scener, tillsammans livsviktiga institutioner och trampoliner för musiker."

Med det sagt går det enligt upprop-makarna inte att lägga sig för exempelvis klagande grannar eller för fastighetsbolag som har mer pengagenererande planer.

"Det är, ärligt talat, mest bara väldigt pinsamt att Sverige, som den dokumenterat kreativa musiknation vi ses som av omvärlden, så snabbt, effektivt och utan större protester håller på att begå ett utdraget självmord."

Man avslutar med att hälsa att det här är en politisk fråga som rör hela Sverige. Nu är det upp till landets politiker att komma med lösningar.

Uppropet är påskrivet av följande personer:

Håkan Hellström
Joakim Thåström
Lars Winnerbäck
Molly Sandén
Eva Dahlgren 
Melissa Horn 
Little Jinder

Imenella 
Lorentz
Tove Styrke 
Linnea Henriksson 
Cherrie 
Annika Norlin
Anna Ternheim 
Rebecka & Fiona
Ana Diaz

Amason
Dungen 
Viagra Boys 
The Hellacopters 
Hurula 
The Hives

Victor Leksell
Nicole Sabouné
Pernilla Andersson
Plura

Love Antell 
Vita Bergen 
ionnalee
Sofia Jannok 
Hammerfall/Joacim Cans

Joppe Pihlgren - verksamhetschef Svensk Live 
Andréa Wiktorsson - ordförande Svensk Live 

LÄS OCKSÅ: Vem tar ansvar för livescenen i Stockholm? Panelsamtal på Lollapalooza


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA