x

Silvana Imam och Roskilde skänker stor summa till Popkollo

Silvana Imam och Roskilde skänker stor summa till Popkollo

Roskildefestivalen skänker 250 000 DKK till Popkollo för att stötta arbetet i att jämställa musikvärlden. Silvana Imam är en av festivalens huvudakter och fick i uppdrag att välja ut en organisation som ska få det Roskildefestivalen kallar “Orange Donation”.
 
– Popkollo är en ideell organisation med superviktiga värderingar. Jag jobbade två somrar där som musikledare. Jag tror att de kan göra ännu mer förändring med dessa 250 000. Jag är också hedrad att vara öppningsakt på huvudscenen i Roskilde, det kommer att bli eld, säger Silvana Imam i ett pressmeddelande.
 
SVT rapporterade i mars att av 112 producenter är 111 män i de mest spelade låtarna i Sverige 2018 baserat på statistik från Spotify. Producentrollen är helt klart mansdominerad, vilket är något som Popkollo vill ändra på genom satsningen Vem kan Bli Producent. Till skillnad från sommarkollona som pågår en vecka sträcker sig producentprogrammet över en längre tidsperiod för att ändra strukturer och skapa en plattform för tjejer och transpersoner att producera. Denna verksamhet har nu också letat sig ut i sommarkollona där det helt utan erfarenhet är möjligt att delta på ett producentkollo.
 
– Sedan 2003 har över 4 000 unga tjejer, icke-binära och transungdomar deltagit i våra musikläger. Och genom att få detta bidrag hoppas vi fortsätta försöka skapa jämlikhet i musikbranschen genom att skapa utrymmen där man kan känna sig trygg och stödd. Silvana är en inspiration och vi är tacksamma att våra ungdomar har haft möjlighet att få henne som förebild och något att sträva mot. Genom att arbeta nära artister som de kan se upp till, lär de sig att deras drömmar är nåbara, säger Francine Agbodjalou, verksamhetskoordinator på Popkollos rikskansli, i ett pressmeddelande.
 
Roskildefestivalen sker 29 juni till 6 juli i Danmark. Orange Donation är ett initiativ från Roskildefestivalen där de skänker intäkterna från föregående års festival till välgörande ändamål. Andra artister som har fått handplocka ändamål för donationen är Dua Lipa, Bruce Springsteen och Metallica.

Silvana Imam har fått den stora äran att vara första akt ut på Roskildes största scen. En spelning som sker idag.

Popkollo fick 2014 GAFFA-Priset i kategorin Redaktionens specialpris med motiveringen "Det är en sak att prata om en mer jämställd musikbransch och att faktiskt göra något åt det. Popkollo har i tio års tid gått från ord till handling. Alltid med envishet och nyfikenhet och med en brinnande tanke om förändring." 

VIDEO: Här är händelserna som föranledde stjärnans misshandel i Stockholm


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA