x

Metallica-fans bröt mot lagen – miljöinspektör hotad

Metallica-fans bröt mot lagen – miljöinspektör hotad

Över 64 000 besökare såg Metallica på Ullevi och flera av dem bröt mot den nya tobakslagen som trädde i kraft 1 juni – något vakterna på arena ska ha struntat i.

– De har helt klart brustit i reglerna om att följa tobakslagen, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på Miljöförvaltningen Göteborg till SVT Nyheter Väst.

– Jag kan förstå att det är svårt med så många människor inne samtidigt på arenan. Men det är tråkigt att de inte har lyckats hålla förbudet inne på arenaområdet. Vi ser väldigt allvarligt på det, förklarar hon.

Detta ledde till att miljöförvaltningen skickade ett brev till arrangören där de påpekade ett antal brister. Förutom rökförbudet anmärkte man även på att den 7-åriga prinsessan Estelle släppts in på konserten trots att det var 13-årsgräns – vilket betyder att uppmätta ljudnivåer uppfyller de krav som gäller för 13-åringar men överskrider riktvärden gällande 7-åringar.

gallery_large

(Foto: Emil Agrell)

I fredags kom beslutet att det inte blir någon anmärkning eller påföljd angående ljudvolymen där Estelle var då hon befann sig i ett rum som inte är en del av publikområdet. Dock måste Got Event vidta åtgärder mot rökning inne på arenan samt informera sin personal om vilka regler som gäller samt vilka åtgärder som ska vidtas om tobakslagen överträds. Eventbolaget slapp dock vite, rapporterar SVT Nyheter Väst

I samband med att media rapporterat om händelsen under veckan har en av de miljöinspektörer som fanns på plats fått motta hot via telefon och mejl.

– Det rör sig bland annat om ett rasistiskt samtal till ”försvar” för kungafamiljen där det också fanns ett hot. Hotet är allvarligt och vi har polisanmält det, säger Peter Löwendahl, kommunikatör på Miljöförvaltningen i Göteborg till SVT.

Löwendahl berättar vidare till SVT att man fått motta många mejl och samtal med hat och hot efter händelsen. Två av dessa incidenter är polisanmälda.

LÄS OCKSÅ: Se Metallica framföra punkklassiker på Ullevi


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA