x

Efter att ha gjort festivalen mjölk- och köttfri – nu tar Way Out West nästa steg

Efter att ha gjort festivalen mjölk- och köttfri – nu tar Way Out West nästa steg

Efter att ha gjort festivalen kött- och mjölkfri tar Way Out West ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete och blir nu även fritt från engångsartiklar i plast. Detta enligt EU:s direktiv som antogs tidigare i år. EU:s direktiv börjar gälla först 2021 men Way Out West väljer – i likhet med bland annat HudikKalaset, alltså att slopa plasten redan nu.

– Med detta initiativ vill vi på sikt få bort alla engångsartiklar av plast i vår verksamhet, minska användningen av plast i stort samt sträva efter ökad återvinning och flergångsanvändning där alternativa material inte finns. Vi vill också uppmärksamma problemet, för det är ett globalt problem. Vi sitter alla i samma båt med plast flytande omkring oss, säger Niklas Jonsson, festivalledning Way Out West.

Enligt EU:s direktiv förbjuds från och med 2021 bland annat plasttallrikar, bestick och ätpinnar av plast, sugrör i plast och lådor av polystyren för färdigmat. Något som inte förbjuds är plastglas – vilket kanske är det första många associerar festival med. Way Out West har dock tillsammans med partnern Spendrups valt att byta ut festivalens plastglas till glas av återvunnen plast, vilket minskar klimatpåverkan med 50 procent.

I år blir Way Out West även klimattransparent. Det betyder att klimatavtryck från bland annat mat, dryck, transport, boende och energi kommer att redovisas för att öka kunskapen om växthusgasutsläpp och i förlängningen hjälpa festivalbesökarna att göra mer hållbara val. Detta görs i samarbete med Oatly, Svalna och CarbonCloud.

– Klimatfrågan är viktigare än någonsin och vi behöver en genuin och ärlig förändring, inte små kosmetiska insatser för att få ytterligare en klapp på axeln. Vi vill fortsätta att driva på frågan om ett mer hållbart eventskapande och för att göra det på ett trovärdigt sätt måste vi själva vara transparenta och redovisa hur klimatsiffrorna faktiskt ser ut. Transparens kan vara på gott och på ont, men oavsett är det nödvändigt. Genom att göra festivalen klimattransparent gör vi förhoppningsvis frågan mer konkret för våra besökare, sa Peter Björklund på Luger om det beslutet tidigare i år.

LÄS OCKSÅ: Punkbandets sångare drabbades av hjärtinfarkt under spelning


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA