x

Kite ger unik konsert – "Det känns fruktansvärt"

Kite ger unik konsert – "Det känns fruktansvärt"

Kite har sedan starten för elva år sedan trollbundit publiken med sin elektroniska pop, hyllats av kritiker och turnerat i USA, Europa och Asien. Nu gör sig duon redo för en mycket speciell konsert – på Kungliga Operan.
 
Spelningen – där också musiker ur Kungliga Hovkapellet medverkar – blir det mest spektakulära Kite gjort sedan de omtalade konserterna på Cosmonova hösten 2015, enligt ett pressmeddelande. För att ge låtarna en ny inramning har sångaren Nicklas Stenemo och keyboardisten Christian Berg samarbetat med tonsättaren Jonas Valfridsson, vars verk framförts av bland annat Tokyo Symphony Orchestra, Norrköpings Symfoniorkester och Sinfonietta Riga. De har också tagit hjälp av kompositören Jukka Rintamäki, medlem i gruppen Silverbullit och har gjort soundtracket till TV-spelen Battlefield 3, Battlefield 4 och även skrivit musiken till ett stort antal scenkonstverk i USA och Europa.
 
– Vi vill inte att det ska låta som det brukar göra när rockband samarbetar med klassiska orkestrar, säger Nicklas Stenemo och fortsätter:
 
– Mardrömmen vore att det blev som när Metallica backades upp av en symfoniorkester som försökte spela lika högt som bandet och allt blev en enda röra. I vissa partier ska vi förstås ha stråkar men vi tänker inte använda orkestern maximalt bara för att vi kan det.
 
Kite har ofta hyllats för sitt visuella nytänkande. Tidigt i karriären skapade duon med små medel en upplevelse som band med större resurser inte kunde matcha. Den här gången är det visuella signerat konstnären och filmaren Andreas Nilsson, mest känd för sitt arbete med The Knife, 2Chainz feat Kanye West, MGMT, Röyksopp och Dizzee Rascal. Han har också gjort reklam som Volvos "Epic split" där Jean-Claude van Damme går ner i spagat mellan två lastbilar, av branschtidningen Resumé utsedd till den bästa svenska reklamfilmen någonsin.
 
– Andreas Nilsson har alltid en stark vision. Vi vet inte hur den kommer att se ut den här gången men vi litar på honom, säger Christian Berg.
 
Death metal-bandet Entombed ackompanjerade baletten Unreal Estate här 2002. Kite blir det första popband som skapar en show speciellt för den 246-åriga nationalscenen. De är nervösa.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det är en fröjd att jobba med det här. Det känns fruktansvärt. Tänk att man aldrig kan nöja sig, att man alltid måste ta det längre än sist, säger Christian Berg. 

Hela kalaset ser du 22 november på Kungliga Operans stora scen.

LÄS OCKSÅ: Så här förminskar man kvinnliga artister i intervjuer


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA