x

Island bötfälls efter politisk kupp under Eurovision

Island bötfälls efter politisk kupp under Eurovision

Ledningen bakom Eurovison Song Contest bötfäller Islands public service-bolag efter den isländska gruppen Hataris politska kupp under ESC-finalen i Tel Aviv i våras, det rapporterar flera medier. 

När resultaten lästes upp i slutet av tävlingen höll Hatari upp en palestinsk banderoll framför kamerorna, vilket enligt ett uttalande från European Broadcasting Union (EBU) bröt mot tävlingens regler om att ESC ska vara fritt från politik. Hur stora böter det rör sig om vill EBU inte avslöja men säger att de ”är i linje med tävlingsreglerna.”

Många kritiserade valet att arrangera årets tävling i det politiskt laddade Israel, bland annat skrev 171 svenska artister och kulturarbetare under ett upprop om att bojkotta ESC. Något även det isländska bidraget gjorde. Hatari gjorde även flera propalestinska uttalanden innan tävlingen vilket ledde till att ESC ”la munkavel på gruppen” och Hatari sa därefter att de var inställda på att följa regelverket och inte framföra politiska budskap. Vilket de alltså bröt. Böterna har ännu inte betalats då de överklagats.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Podden – Laser & Bas


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA