x

Truckstop Alaska lägger ner – "Vi behöver dö så att vi kan leva igen"

Truckstop Alaska lägger ner – "Vi behöver dö så att vi kan leva igen"

Det har gått många turer kring den över 16 år gamla föreningen Truckstop Alaska. Nu ser den sitt slut. Personerna bakom kulturinstitution skriver i ett långt meddelande på Facebook att de nu väljer att tacka för sig.
 
"Under vår livstid har vi tillsammans mött och övervunnit många svårigheter. Kamp, förnekelse, dialog och utförsäljning är motståndsstrategier vi flitigt använt oss av bara det senaste året. Kanske hade vi klarat ett år till. Men när mer kraft går åt till diplomati, ekonomi, tillstånd, avtal och ansvar än kreativitet och skapande så känns det ohållbart i längden."
 
Man skriver vidare om vad Truckstop Alaska kom att bli: "Legendariska spelningar, knôkfulla marknader, familjära festivaler, galna temafester och engagerande sammankomster har alla blivit möjliga för att vi tillsammans bestämt oss för att vi ville göra det. Och sen såg till att det blev så."
 
Man går även in på det svåra beslutet att lägga ner verksamheten, för att kanske ta upp den i andra forum.
 
"Ska vi, i vår önskan att ha kvar lokalen, gå med på att omvandlas till något som de som styr den här stan kan acceptera? Nostalgiskt använda vårt hem som ett monument över en svunnen, friare tid? Eller ska vi helt enkelt hylla det som varit och göra det som var meningen från början: skapa något tillsammans utan att kompromissa med dem som inte har med saken att göra? Vi har valt det senare. Vi behöver dö – så att vi kan leva igen."
 
Men än är det inte över. Truckstop Alaska kommer att köra på fram till årsskiftet och räknar med ditt stöd:
 
"Låt oss alla hedra vår förening genom att ha det riktig trångt, stökigt, oförutsägbart och festfyllt här de sista månaderna. Kom och fira vårt paradis och fristad i den hybrisdrivna prettostaden vi kallar Göteborg. Låt oss vara inte bara en nagel, utan en fet jävla tumme i ögat på de som inte gillar att ha okontrollerat kul! Ni som gillar Truckstop men aldrig får ändan ur vagnen, kom hit!"
 
De avslutar det långa och känslosvallande inlägget med att tacka alla inblandade och med en uppmaning:
 
"Underjordens kreativa massa utsätts för allt hårdare kvävningsförsök i den här jävla stan. Att stå upp för en fri och självstyrande musikscen är därför viktigare än någonsin. Truckstop Alaska kommer inte längre finnas kvar, men vi lämnar över en fackla som till varje pris måste hållas brinnande för att mota bort alla tråkmånsar som försöker dränka oss i visioner om 'attraktiva' stadsbilder och ett påhittat kulturliv. Vi alla behövs i den här kampen. Låt inte Truckstops död bli en spik i kistan för den friare stadens ruttnande lik utan använd den här frisläppta kraften som ett motgift för den melankoli och trötthet som annars så lätt griper tag i oss."
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA