x

Molly Sandén prisas som "upphovsrättens hjälte"

Molly Sandén prisas som "upphovsrättens hjälte"

Artisten och låtskrivaren Molly Sandén tilldelas upphovsrättsorganisation ALIS pris ’Upphovsrättens hjälte’. Molly Sandén får priset för att hon ”kraftfullt hävdat och kämpat för sin egen upphovsrätt i musikbranschen”, skriver Journalistförbundet på sin hemsida.

Det hela handlar om Molly Sandéns upptäckt av att låten Stupid Love, som hon skrev tillsammans med den amerikanska artisten Jason Derulo, inte genererat henne några intäkter. Hon påbörjade då en kamp för sin upphovsrätt. Efter flertalet långa möten med maktens män i Los Angeles där man försökt utmanövrera henne, bland annat genom nedvärderande sexistiska kommentarer som: ”att hon endast varit med i rummet för att han ville ligga med henne, att hon bara var en ”fluffer” som skulle skapa ”nice” stämning”, fick Sandén tillslut rätt till sin upphovsrätt.

– Molly Sandéns kraftfulla och skickliga agerande i att hävda sin upphovsrätt i en bransch där maktstrukturerna är svåra att sätta sig upp mot visar på både styrka och mod. Därför är det särskilt roligt att i år uppmärksamma Mollys Sandéns strid för sin upphovsrätt genom att tilldela henne priset Upphovsrättens hjälte, säger ALIS verksamhetschef Helen Asker om utmärkelsen. 

På sin Facebook-sida kommenterar Molly Sandén själv priset: "Idag fick jag ta revansch för en av mitt livs hittills hårdaste käftsmällar - när jag blev borttagen som upphovsman på låten jag skrivit med en manlig världsstjärna för att jag enligt de andra låtskrivarna ”bara varit i rummet för att han ville ligga med mig”. Jag vägrade ta det. Jag visste att jag hade rätt och ilskan gjorde att jag orkade stå på mig. Att jag vågade klampa in i det kala mötesrummet i LA och med fejkad självsäkerhet lägga fram bevisen inför 10 kostym-snubbar - å få rätt."

Läs hela inlägget här: 

Händelsen är ett par år gammal och det var först i Annah Björks bok Ni Måste Flytta På Er, som släpptes tidigare i år och som handlar om kvinnors villkor i musikbranschen som Molly Sandén själv berättade om händelsen.

– För mig handlar det inte om pengarna egentligen, det handlar om att få rätt. Och det är så typiskt att jag som ensam tjej blir utmanövrerad av så många män som skyller på en sådan grej som är så fruktansvärt förminskande, sa Molly Sandén till SVT i slutet på maj.

LÄS OCKSÅ: Metallica ställer in turné – James Hetfield på rehab


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA