x

Pharrell: "Debatten kring "Blurred Lines" lärde mig något om sexism"

Pharrell: "Debatten kring "Blurred Lines" lärde mig något om sexism"

År 2013 var en av årets största hits "Blurred Lines" med Robin Thicke, T.I. och Pharrell Williams. Låten toppade listorna i både USA och England, men väckte också stor debatt på grund av texten och videon som många ansåg var sexistiska. I en intervju med herrmagasinet GQ berättar Pharrell Williams att debatten kring låten har lärt honom något om vad sexism är.

– Jag förstod inte det först. För det fanns också äldre kvinnor som, när låten sattes på, betedde sig på några av de mest överraskande vis jag sett. Och jag tänkte 'Wow', det här får till och med mig att rodna. Så när texten diskuterades tänkte jag, ”Vad pratar du om?” Det finns kvinnor som verkligen gillar låten och engagerar sig i den energi som bara får dig att vilja resa på dig. "I know you want it" (utdrag från låten.) – kvinnor sjunger den typen av texter hela tiden. Så jag tänkte: "hur kan det dras konnotationer till våldtäkt?, säger Williams i intervjun och fortsätter:

– Och då förstod jag att det finns män som använder samma språk när de försöker utnyttja en kvinna, och då spelar det ingen roll att det inte är något jag gör. Eller hur jag ser på saker och ting. Det spelar roll hur det påverkar kvinnor. Och så tänkte jag: "Jag förstår. Cool." Mitt sinne öppnade sig för vad som faktiskt sades i låten och hur det kunde få någon att känna. Och då spelade det ingen roll att det inte var majoriteten som kände på det sättet. Jag tänkte på vad de också kände. Jag förstod att vi lever i en chauvinistisk kultur i detta landet. Jag förstod inte det förut. Jag förstod inte att någon av mina låtar vädjade till det. Så det chockade mig.

Detta till trots så sjunger Pharrell fortfarande låten i live-sammanhang. 

Förutom kritiken kring sexism har låtskrivarna bakom "Blurred Lines" hamnat i blåsväder då de förlorade i rätten efter en stämning från Marvin Gayes arvingar gällande plagiering.

Se den kritiserade musikvideon där de fullt påklädda manliga artisterna görs sällskap av minst sagt lättklädda kvinnor, den har inte åldrats med värdighet.

 

LÄS OCKSÅ: ABBA-ikonen: "Greta ger ny kraft till metoo-rörelsen"

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA