x

SVT sänder ambitiös serie – "underhållande resa i popmusikens tecken"

SVT sänder ambitiös serie – "underhållande resa i popmusikens tecken"

Igår premiärade SVT Det Svenska Popundret – en serie som följer svenskar som rönt internationella framgångar inom musiken. I ett pressmeddelande pratas det om "en underhållande resa i popmusikens tecken".

I första avsnittet kastas vi in i 1950-talet, då Siw Malmkvists popularitet i Västtyskland med mera sätts under lupp. De efterkommande avsnitten kommer sedan kartlägga popfenomenet från norr i kronologisk ordning ända fram till idag. Fokus kommer att ligga på hits och åter hits, något som inte varit en bristvara bland svenska akter, vi kan stoltsera med några av de absolut största hitmakarna de senaste 70 åren, från ABBA till Avicii och allt däremellan. Detta berättar programmets skapare för Musikindustrin.

Det är Magnus Broni och Fredrik Norberg, tillsammans med Håkan Thörn, Charlotte Lundgren och Agneta Karlsson – kreatörerna till Hitlåtens Historia – som står bakom det ambitiösa projektet vilket kan ge oss en aning om just hur kvalitativ TV vi har att vänta.

Det lockas även med intervjuer från en rad svenska storheter, till exempel Max Martin och Tomas Ledin som berättar om både fram- och motgångar i branschen samt en mängd härligt arkivmaterial från de gångna seklet, ett hett tips för både lekmän och entusiaster.  

Seriens alla avsnitt finns att tillgå på SVT Play för den som inte står ut med väntandet som linjär TV innebär.

LÄS OCKSÅ: LISTA: Här är 2000-talets mest sålda skivor


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA