x

Därför blev ett obskyrt svenskt indieband virala i Tyskland

Därför blev ett obskyrt svenskt indieband virala i Tyskland

Under förra veckan blev det kanske inte superkända indiebandet Levande Död över en natt virala i Tyskland när de kvalade in på landets inhemska topp 50-lista på Spotify. Hur kommer då en grupp med modesta 200ish likes på Facebook som till och med sjunger på sitt modersmål med på en sådan lista? Vi frågade bandet.

– Den populära tyska podden Fest Und Flaushing spelade låten Igel Av Kaliber från vårt album Upp Till Kramp, och sen sattes låten in på deras playlist Fidi Und Bumsi. Kan inte tyska men Fest Und Flaushing är två män som pratar skitfort med varandra timma ut och timma in, så tänker att det är typ Filip och Fredrik, pratkvarnar. Det resulterade i att vi kom in på Viral 50 i Tysklands topplista. Där stannade låten i fyra dagar, åkte upp och ner i placeringen tills nån cover på Monster Mash petade ut oss.

Är ni bokade för nån Tysklands-spelning nu?

– Vårt bolag Happiest Place Records tittar på det.

Funderar ni på att börja sjunga på tyska, Siw Malmkvist-style?

– Ingen av oss kan tyska. Bara svenska engelska och meänkieli. Byter vi från svenska till nåt annat språk så är det nog meänkieli. Då blir det ännu svårare för en större massa att förstå vad vi sjunger.

Vad står på agendan för bandet framöver?

– Vi håller på att spela in skiva nummer två, den kommer väl när vi nått vår 30-årskris, alltså ganska snart. Nästa år ska vi ut på en liten Sverigeturné men jag får inte säga så mycket om den ännu. Sist men inte minst ska vi hitta nåt gammalt mausoleum att flytta in i hela bandet.

Du kan lyssna på bandets fullängdare i spelaren nedan, och visst förstår vi varför tyskarna kärade ner sig i vår nya svenska musikexport.

LÄS OCKSÅ: Indiefavoriterna tackar för sig


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA