x

Det här är världens mest perfekta poplåt – enligt vetenskapen

Det här är världens mest perfekta poplåt – enligt vetenskapen

Är det möjligt att skriva en perfekt låt? Väldigt svårt att bedöma då musik kan påverka oss på så olika sätt. Men nu har en undersökning vid Max Planck Institute i Tyskland visat vilken låt som närmast uppnått perfektion. Det rapporterar engelska musikmagasinet NME.

Efter ett gediget arbete där man analyserat över 80 000 ackordföljder ifrån 700 låtar skrivna mellan 1958 och 1991 kan de nu avslöja att titeln Världens Mest Perfekta Poplåt går till The Beatles plattityd-anthem, Ob-La-Di, Ob-La-Da

Den allsångsvänliga låten var alltså den som föredrogs av flest bland de 39 försökspersonerna, det tåls att poängtera att under experimentet så togs melodi och sång bort från låten och den blev därmed oigenkännlig för undersökningens deltagare.

En upptäckt som gjordes med hjälp av detta var att lyssnarna njöt mer av musiken när de överraskades av ackordbyten och inte kunde förutse låtens riktning i förtid. 

Oavsett vad vetenskapen säger så råder det delade meningar om detta McCartney-alster, John Lennon ska vid en tidpunkt kallat trallvisan om Desmond och Molly för "granny music shit".

LÄS OCKSÅ: Butik förbjuder modern julmusik – "låter konstigt"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA