x

Björn Ulvaeus om Pippi-föreställningen: "MeToo var droppen"

Björn Ulvaeus om Pippi-föreställningen: "MeToo var droppen"

Under sommaren 2020 ska Pippi Långstrump firas med ett stort 75-årsjubileum. Detta genom en musikalisk cirkusföreställning i samarbete med Cirkus CirkörPippi På Cirkus.

Björn Ulvaeus är exekutiv producent och ansvarar för föreställningens sångtexter till tidigare utgiven instrumentalmusik av Benny Andersson med flera. Musiken kommer att framföras live av en flygande cirkusorkester.

För cirkusregi står Cirkus Cirkörs grundare, regissör och konstnärliga ledare Tilde Björfors och vid sin sida har hon Maria Blom, regissör och dramatiker, som ansvarar för föreställningens personregi.

Tillsammans med Björn Ulvaeus har Maria Blom och Tilde Björfors skrivit föreställningens manus, som är baserat på Astrid Lindgrens berättelse om när Pippi, Tommy och Annika gick på cirkus och träffade cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och världens starkaste man Starke Adolf. Ansvarig för föreställningens scenografi och kostymdesign är Magdalena Åberg.

– Jag hade förmånen att få träffa Astrid Lindgren ganska många gånger och hennes lugna, trygga utstrålning med ett roat glitter i ögonen gjorde alltid ett djupt intryck på mig. Västervik, där jag är uppvuxen ligger bara 5,5 mil från hennes Vimmerby, så vi är båda smålänningar. Jag minns särskilt hur stolt jag blev en gång när hon sa ”att jag allt var en riktig Emil”. Jag har den djupaste respekt för hennes verk och hoppas att vi kan göra något som hon hade kunnat vara stolt över, säger Björn Ulvaeus, i ett pressmeddelande.

GAFFA var på plats under presentationen i Stockholm. Här berättade Björn Ulvaeus mer om den inledande diskussionen kring en eventuell Astrid Lindgren-musikal och hur valet slutligen föll på Pippi Långstrump.

– Sakta men säkert kom vi närmare och närmare en viss karaktär. Och jag tror att det kanske var MeToo som var droppen och då bestämde vi oss för att Pippi skulle vara huvudpersonen i den här föreställningen.

BEST OF 2010-TALET: 114 album som gjorde skillnad


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA