x

Statement Festival är tillbaka

Statement Festival är tillbaka

Festivalen för kvinnor, icke-binära och transpersoner skapade enorm uppmärksamhet när den kickades igång under 2018. I år tog arrangörerna festivalen på en Sverigeturné, men 2020 är det åter dags att göra en regelrätt festival av eventet. Platsen är densamma som 2018.

– Ni är många som har velat, önskat, bönat och bett om en till festival – vi gör slag i saken och kan idag meddela att det blir en till festival! Den 4-5 september 2020 arrangerar vi en fet festival för kvinnor, icke-binära och transpersoner på Bananpiren. Boka in i kalendern redan nu för det här vill ni inte missa, hälsas det via sociala medier.

Grundaren, komikern och författaren Emma Knyckare är även hon med när festivalen gör comeback.

– Att Statement Festival skulle ha noll anmälda brott hade vi räknat med. Däremot hände något under festivalen som vi inte hade tänkt på i förväg – det var stämningen som uppstår när tusentals människor som annars inte är normen fick vara det, i ett så stort sammanhang, kanske för första gången. Den obeskrivbara, magiska och mäktiga stämningen vill jag att alla kvinnor, icke-binära och transpersoner ska få uppleva någon gång i sitt liv. Det är den största anledningen till att jag vill vara med och göra festivalen igen, säger hon i ett pressmeddelande.

Fälldes för diskriminering

Festivalen är alltså tillbaka nästa år trots att arrangörerna under förra året fälldes för diskriminering av DO:

”Det var en överträdelse av diskrimineringsförbudet när det på musikfestivalen Statements hemsida och i uttalanden från företrädare inför festivalen framgick att cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen”, skriver bland annat DO på sin hemsida.

Emma Knyckare kommenterade då beslutet följande:

”Vi har tagit del av beslutet från DO och det är trist att vad 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer – vi är upptagna med att förändra världen.”, skriver Expressen.

Early Bird-biljetter till nästa års event släpps fredagen 29 november kl 09.00 via festivalens hemsida.

LÄS OCKSÅ: 24 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA