x

Jocke Berg: "Det kanske känns som en sorglig låt nu, men för oss i studion var den bara upplyftande"

Jocke Berg: "Det kanske känns som en sorglig låt nu, men för oss i studion var den bara upplyftande"

Aviciis låt Fades Away släpps nu i en uppdaterad konsertversion inför hyllningskonserten. Spåret som gästas av Noonie Bao avslutar Aviciis postuma album Tim som kom tidigare i år. Den är skriven av Tim Bergling, Carl Falk, Joakim Berg och Joe Janiak.

Inför Avicii Tribute Concert for Mental Health Awareness ges den nu ut i en uppdaterad konsertversion med artisten MishCatt som vokalist.

I ett nytt pressmeddelande berättar Jocke Berg mer om låten:
 
"Fades Away var den första låten som jag, Tim, Carl Falk och Joe Janiak skrev i en studiosession under våren 2018. Tim och Joe träffades för första gången den här dagen och Tim älskade Joes röst och vibe direkt.
 
Vi pratade om att många 60- och 70-talsband var så äventyrliga i sitt skrivande och sina arrangemang. Om hur de kombinerade väldigt olika musikaliska delar och därigenom kunde ta stora kliv i dramaturgi och känsla i en och samma treminuterslåt. Det samtalet letade sig oavsiktligt in i Fades Away.
 
Carl började spela en stigande ackordföljd på en synt med ett pianosound, medan Joe hittade en sångmelodi och Tim dikterade fraseringarna. Det blev versen och sedan kom resten av låten väldigt snabbt. Jag hade några ackord och början på melodin till fades away-delen innan droppet. Ackorden hade en tydlig 60-talskänsla, lite märkligt men fint. Tim och Joe gjorde tillsammans klart melodin och satte texten.
 
Droppet med staccato-stråkarna spelades först av Joe och Carl på varsin akustisk gitarr. Tim spelade in staccato-melodin på keyboard, och fick sen Carl att spela en väldigt snabb, superspecifik rytm med hårda accenter som var extremt svår att spela men lät ganska fantastiskt och var väldigt kul att titta på.
 
Tim älskade textpartiet ”don't you love it, how it all just fades away”.
 
Det kanske känns som en sorglig låt nu, men för oss i studion – när vi skrev den – var den bara upplyftande. Det var en väldigt lättsam stämning i rummet, och det skrattades och skämtades mycket, så för mig kommer Fades Away alltid att vara en positiv låt. Ett enkelt budskap om att acceptera förändringar, tiden som går, och att göra det bästa av det du har."
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA