x

Därför recenserar vi inte Björks Sverigespelning

Därför recenserar vi inte Björks Sverigespelning

Nu på söndag visar Björk upp sig i Globen, Stockholm. GAFFA hade för avsikt att både recensera och fota spelningen men nu väljer vi, i likhet med våra danska och norska kompanjoner, att inte rapportera från kvällen.

Anledningen är att inga pressfotografer tillåts fota under spelningen, och ett sånt förbud förstör den oberoende journalistiken, menar vi på GAFFA.

De senaste fem åren har det vuxit fram en trend där artister vill kontrollera alla delar av sin image och hur de framställs. Stora namn som Killers, Beyoncé, Kendrick Lamar, Foo Fighters, Lady Gaga och Bruno Mars har valt att begränsa tillgången för pressfotografer på deras konserter genom strikta och ofta absurda kontrakt, eller genom rena fotoförbud. 

Beträffande Björks spelning är det endast hennes egen fotograf, Santiago Felipe, som har tillgång till fotodiket.

GAFFA Danmark har haft en dialog med Björks management, där man vänligt men bestämt bad dem att tänka om. Man pekade då bland annat på att den prisbelönte fotografen Morten Rygaard hade fått i uppgift att fota konserten för GAFFAs räkning. Svaret blev dessvärre negativt.

Vi är väl medvetna om att Björk knappast reagerar nämnvärt på om GAFFA i Sverige, Norge och i Danmark inte täcker dessa spelningar, men om den samlade nordiska pressen går ihop tror vi på en förändring. Ett fotoförbud går emot vår journalistiska integritet och det borde gälla alla medier med intresse för pressetik.

Vi vet också av erfarenhet att en protest kan medföra förändring. Det är bara att titta på vårt grannland Norge. De senaste åren har artister som Paul McCartney, Muse, Iron Maiden, Mariah Carey och Kiss rivit de ack så impopulära fotokontrakten då Norges samlade media valt att annars bojkotta respektive konsert.

Vi på GAFFA.se gör ett solidariskt val med våra kollegor och väljer bort söndagens konsert.

LÄS OCKSÅ: Nu kan du se vilka artister du har lyssnat på mest i år – och hela 2010-talet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA