x

Chefen avgår om inte festivalen når en könsbalans på 50/50

Chefen avgår om inte festivalen når en könsbalans på 50/50

Oslo-festivalen by:Larms programchef Joakim Haugland har gått ut med ett ultimatum:

– Har vi inte nått en könsbalans på 50/50 till nästa år kommer jag överväga min ställning som programchef, hälsar han i ett pressmeddelande.

Som medlemmar i Keychange har festivalen åtagit sig löftet av uppnå en jämn könsbalans i sitt program till 2022.

Men det är inte tillräckligt för programchefen Joakim Haugland. Om festivalen inte når en könsbalans på 50/50 redan till nästa år, kommer Haugland att avgå från sin roll som programchef.

– Jag avgår hellre som programchef än att bli en av de festivalbokande medelåldersmän som ber om ursäkt och bara accepterar att jämställdhetsbalansen är svår. Jag ska motbevisa dessa tomma teorier, säger Joakim Haugland i samma pressmeddelande.

Till skillnad från andra festivaler där trenden är att du bokar ditt program tidigare och tidigare för varje år, måste en showcase-festival som by:Larm alltid vara extremt aktuell för att hålla sig relevant. Därför måste bokningar göras kontinuerligt och platser måste hållas för att gå i jämn takt med utvecklingen inom den nordiska musikscenen. Könsbalansen är därför inte säkrad genom bokningar som har gjorts flera månader i förväg – utan måste hela tiden skapas under vägens gång.

Därför har arrangörerna beslutat att göra könsbalansen i programmet helt transparent via hemsidan www.harjoakimfalt.com.

– Jag förväntar mig inte att alla festivaler ska klara av att göra det här nu. Det kan ta några år, men att försöka är också viktigt. Och det vi gör nu är att försöka. För utan det så kommer vi inte att komma någonvart, säger Joakim Haugland.

By:larm sker 27 till 29 februari runt om i Oslo och har sedan tidigare gjort klart med akter som Imenella, Johan Airijoki, Sir Was, Mapei, Charlotte Dos Santos, Fabiana Palladino, Fenne Lily, Forest Drive West, Drew och D.Tiffany.

SENASTE: Gröna Lund med stort släpp


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA