x

Ken Ring: "Vår musikgenre uppmanar folk till att skjuta"

Ken Ring: "Vår musikgenre uppmanar folk till att skjuta"

I höstas meddelade den svenska rapparen Ken Ring att han lägger av med musiken och släpper sitt sista album under 2020. I och med detta säger sig Ken Ring även ta avstånd från hela genren. För trots att Rings karriär kantats av kontroverser och kriminalitet menar han att det skett en stor attitydskillnad bland dagens unga rappare åt ett håll han inte riktigt står bakom. 

– I dag känns det mer som att vår musikgenre uppmanar folk till att skjuta, ta mer droger, sälja mer droger, vara destruktiva. Det är nästan häftigt att sitta på anstalt i dag. Jag står inte riktigt för det, säger han till TT.

Han berättar vidare att han själv tar på sig delar av ansvaret till utveckligen som skett inom genren:

– Jag är en av anledningarna till att de (dagens hiphopartister) ens finns, man får lite ångest över det. Jag har ändå varit med och format hela den här destruktiva dyrkan i musiken. För mig var det ett sätt att ta mig ur det livet och tjäna pengar utan att sälja droger eller råna. Sedan har det blivit till en genre där man i stället uppmanar till det. 

I år väntas Ken Rings sista album och en tillhörande "Tack för mig tour.” Men enligt TT kommer Hässelby-rapparen dock inte helt lämna musiken utan planerar att hjälpa yngre artister men ta en mer anonym roll. Hans största fokus kommer dock ligga på fotboll, då han köpt mark i Kenya där han planerar bygga en fotbollsakademi för ungdomar. Något som också blir ett sätt att lämna artisteriet bakom sig.

– Ken Ring har så mycket historia i Sverige, det är associerat med hiphop, gatan, kriminalitet, betongen. Jag vill ta ett steg från det. Jag är 40 år i dag, inte en 18-årig rebellisk snubbe som röker "ganji" i centrum.

LÄS OCKSÅ: Stockholmsklubb vill ha Zlatan-statyn 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA