x

Thurston Moore och Mats Gustafsson i nytt samarbete – och Sverige hägrar

Thurston Moore och Mats Gustafsson i nytt samarbete – och Sverige hägrar

The New Quiet kallar de sig. Men den nya tystnaden är verkligen inte helt ljudlös i händerna på denna rutinerade duo. Det handlar ändå om en av rockens mest rundgångsälskande gitarrister och en av frijazzens mest explosiva saxofonister när forne Sonic Youth-medlemmen Thurston Moore gör gemensam sak med Mats Gustafsson.
 
En ny skiva är på gång via norska kultlabeln Smalltown Supersound och det handlar förstås om improviserad musik.
 
Thurston Moores betydelse för den moderna, experimentella rocken går inte att underskatta. När han var 18 år gammal flyttade han till New York för att spela punkrock. Fyra år senare, år 1980, bildade han Sonic Youth som snabbt skulle avancera till absoluta toppskiktet inom alternativ rock. Han har även rankats som en av världens 100 bästa gitarrister någonsin av Rolling Stone Magazine.

"Legenden säger att Thurston Moore och Mats Gustafsson lärde känna varandra i en skivaffär – och det låter mycket troligt. För även 'discaholicen' Mats Gustafsson är gravt vinylberoende och har en enorm koll på experimentell musik", skriver Inkonst i ett pressmeddelande och avslöjar samtidigt att duon gör en spelning i Malmö.
 
Det är verkligen inte första gången de båda experimentgiganterna arbetar tillsammans. Mats Gustafsson medverkade på Sonic Youths Hidros 3-album och de har släppt en rad skivor som duo, eller i samarbete med andra.
 
Du ser dem och deras nya projekt på Inkonst 22 mars. Ett smakprov på hur det kan låta:
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA