x

Iconerna är tillbaka med ikonisk mobil

Iconerna är tillbaka med ikonisk mobil

Pop- och partyikonerna Icona Pop var hemma i Sverige över julen. Vi träffade dem i Stockholm innan de ska upp på scenen på Motorolas lanseringsfest. Duon höll inte bara i festen, utan är också ambassadörer för Motorolas nya ”viktelefon”.

– Vi är ju också väldigt inspirerade av 90-talet, ”viktelefonen” och allt det där, säger Aino (Jawo). Känslan när man får öppna mobilen när den ringer och bara trycka igen den när man är sur! Innan vi fick förfrågan om att vara ambassadörer så såg jag en gammal bild på hon i komedin Clueless (från 1997 med Alicia Silverstone, reds. anm.) som låg i sängen med en rosa viktelefon och jag tänkte: En sån vill jag ha! 

Aino och Carro (Hjelt) har odlat framgångar på listorna och den internationella DJ-scenen. De är också omtalade som en nitiskrt turnerande duo.

– Så jävla skönt att vara hemma i Sverige, utbrister Aino.

– Ja! två veckor i alla fall, säger Carro.

– Det är riktigt länge för att vara oss.

Vad har ni haft för er den senaste tiden?

– Vi har tagit hela året till att skriva musik, säger Aino. Men vi har inte riktigt kunnat hålla oss, så nu har vi DJ-at rätt mycket. Kört lite live.

– Ibland måste man komma ut ur studion, för att inte bli knäpp, fyller Carro i.

– Och hitta lite inspiration, man sitter ofta i en källare utan fönster. Det har varit en frihet att kunna dra iväg och spela lite på helgen.

Var har ni spelat in den nya musiken?

– I L.A. (Los Angeles, reds. anm.), säger Aino. Vi kom hem idag, Vi har lite grejer, sen är det jullov!

– Som i skolan, säger Carro.

– Sen har vi har faktiskt bokat ett gig i Aspen (Colorado, USA, reds. anm.), säger Aino. För att åka skidor och spela skivor. Det är kul att åka till ett ställe vi verkligen ville åka till. Det är ju soligt hela tiden, i L.A..

Är det jobbigt?

– Ja, som svensk kan man ju bli lite för glad, haha, säger Carro. Det måste finnas något slags melankoli.

Hur gick det till när ni började spela in musik igen?

– Vi gick in i det här året med en fantastisk lyxig situation, säger Aino. Vi kan ju turnera året runt med den musik vi redan släppt. Men vi kände att vi måste skriva ny musik. Vi tänkte att vi skulle gå in i studion med en kravlös inställning, men målet var att skriv a mycket musik.

– Men det var så jäkla svårt! Säger Carro.

– Ja, när man är van att vara ute på vägarna så kände jag mig så värdelös av att vara hemma. Jag brukar resa, spela och se nya ställen. Där fick jag en smärre identitetskris. Men sen lossnade det. Och då började vi verkligen experimentera. Vi har skrivit väldigt mycket ny musik och det är väldigt klubbigt. Det är kanske för att man tog hand om sig själv. Att vi inte festade någonting. Musiken blev ett slags motreaktion. Huvudingrediensen i att skriva musik är att man måste vara uttråkad. Vi blir ju konstant matade med olika grejer. Nu har vi bara suttit hemma och undrat vad vi själva känt. Reflekterat. Vi tog med våra gamla mobiltelefoner och laddade ner alla gamla röstmemon.

Hade ni låtidéer på dem?

– Ja, precis, säger Aino. Att försöka skriva mellan allt som händer på en turné går inte. Man får en massa idéer, men de går inte att slutföra. Vi har tagit de idéer som vi gillade och tagit in dem i de sessioner vi gjorde nu. Vi kommer släppa någon form av samling kanske inte ett album, men det blir inte bara singlar. Det blir ett ”body of work”, som det heter.

Jag gillade verkligen er singel Next Mistakes .

– Va kul! Svarar Carro. Vi har varit väldigt inspirerade av 90-talskultur. Vouge-ing och allt sådant där. Vi har tagit till oss det. Det låter mycket 90-talshouse, som vi älskar. Vi är typ klubbkids från början och vi älskar att gå ut och dansa. Vi tänkte på vilken sorts musik vi gillar att spela live och vi gillar också när vi får göra lite mer klubbiga spelningar och får dansa med våra fans. Det kom jättenaturligt att skriva sådan musik. Det var det vi ville göra helt enkelt. Men vi har fortfarande skrivit väldigt ärlig musik. Att det är klubbigt behöver inte betyda att allt är tjo och tjim. Vi har budskap och vi har tagit med allt vi gått igenom. Vi har fått in allt det där i musiken.

Berätta om samarbetet med Motorola?

– Vi fick en förfrågan, svarar Aino. Vi har ju inte gjort så många ”collabs” (företagssamarbeten, reds. anm.), men så fick vi se den här mobilen. Som är helt sjuk! Det känns jäkligt coolt, för mobiler blir ju bara större och större. Det är som att man lika gärna kan gå runt med en ”padda” istället. Den här Motorola-mobilen är mindre och så kan man vika upp den när man behöver. Vi kollar ju mycket på våra telefoner, videor, bilder och sådant. Då måste vi ha stora telefoner. Men sen är det ju najs att man stoppa ner den i en liten väska eller i fickan, att den är smidig. Motorolas razr har utöver vikdesignen dubbla skärmar. Den stora skärmen när man öppnar telefonen och en liten, extern skärm, på vilken man kan utföra flera funktioner när den är hopvikt.

Ikväll ska ni spela på Sturecompagniet, vad kan publiken förvänta sig?

– Vi ska DJ:a och så ska vi sjunga lite, säger Aino. Ikväll blir det bara hits! Det blir kul. Vi soundcheckade tidigare idag och basen var helt sjuk. Det kommer dra igång folk. Vem är Sveriges just nu bästa levande artist? Sveriges bästa just nu levande artist?

– Ja, det är ju säkert massa vi missar, eftersom vi sällan är hemma, säger Carro.

– Alla artister har ju olika superkrafter … säger Aino. Men ABBA! De funkar överallt, man kan spela en ABBA-låt mitt i ett brejk och folk får feeling.

– Sedan har vi ju vänner som Tove (Lo) Seinabo (Sey) Zara Larsson och Miriam Bryant. Sedan Molly (Sandén), vilket år hon har haft!

Vem är världens bästa levande internationella artist?

Dolly Parton , säger Aino på uppstuds.

– Ja, det kan vi säga, säger Carro. Hon kan verkligen få den!

Vilken låt som ni själva inte skrivit beskriver duon Icona Pop allra bäst?

Aino börjar sjunga på 24 Hour Party People med Happy Mondays . Carro I sin tur börjar sjunga på en av de mest populära låtarna från skådespelaren Eddie Murphys musikkarriär: ”My girl wants to party all the time …” De skrattar och enas om att det får bli Party All The Time .

Festen fortsätter.

 

Mer om Motorola Razr:

En design som bryter mot normen kombinerat med toppmodern teknik. Motorola Razr är en tunn och modern smartphone som lätt ryms i handen eller i fickan när den är stängd och har en skärm i fullängdsformat när den är öppen. De två skärmarna fungerar tillsammans, det du ser på den yttre skärmen flyttas över till den stora flexskärmen i samma ögonblick som du öppnar telefonen. Du missar ingenting.

Funktioner Nattbildsläge fångar detaljer även i dunkel belysning - Razr kombinerar åtta bildrutor med olika exponeringstid för skarpa foton med verklighetstrogna färger. Med läget Färgområde kan du mixtra med dina bilder, välja en färg du vill behålla och göra resten i bilden svartvitt. Spräng gränserna för foto och video med läget Cinemagraf, behåll en del av bilden i rörelse och frys allt annat. Den perfekta gruppbilden tar du med funktionen Fånga leende automatiskt, där analyseras ansikten med hjälp av AI och fotot tas automatiskt när alla i bilden ler.

Razr kommer även med Google Lens. Peka kameran för att lära dig mer och interagera med världen runt omkring dig, lägg till händelser i kalendern, få väganvisningar, ring ett nummer, översätta ord och mycket mer.

Motorola Razr har kraft som räcker länge och när du behöver ladda den ger TurboPower™ flera timmars batteritid på bara några minuter. Qualcomm® Snapdragon™ 710-processorn är konstruerad för att klara allt du behöver och du behöver aldrig oroa dig för att utrymmet ska ta slut. Med lagringsutrymme på 128 GB har du gott om plats för appar, foton, låtar, filmer och annat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA