x

Polar Music Prize avslöjar årets vinnare

Polar Music Prize avslöjar årets vinnare

Polar Music Prize gick idag ut med årets pristagare. Den här gången blir det Diane Warren och Anna Netrebko som tilldelas det åtråvärda priset.

Läs juryns motivering:

"Polar Music Prize 2020 tilldelas den amerikanska låtskrivaren Diane Warren, en mästare på att skriva för den mänskliga rösten. Hennes poplåtar förkroppsligar den ovanliga kombinationen att vara lättlyssnade och samtidigt tillräckligt komplexa för att höras hundratals gånger och fortfarande säga något till lyssnaren. Diane Warren är den regerande drottningen över amerikansk populärmusik. Genom att skriva för artister som Céline Dion, Cher, Aerosmith, Whitney Houston, Beyoncé och Lady Gaga samt få elva Oscarsnomineringar för sina låtar till Hollywood-filmer, har hon fullbordat konsten att göra powerballader. Diane Warren äger själv alla sina låtar och driver sitt eget musikförlag, Realsongs, som blivit ett av de mest framgångsrika i världen. Att som sångare få en Diane Warren-sång är en gåva."

"Polar Music Prize 2020 går till den ryska operasopranen Anna Netrebko. Uttrycket 'star quality' har en djupare innebörd i operavärlden. Att vara en virtuos sångare är inte nog. Som konstform handlar opera också om att fånga publikens uppmärksamhet. Ingen under modern tid gör detta bättre än operadivan Anna Netrebko. Som en recensent uttryckte det så personifierar hon ordet 'extra'. Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera. Anna Netrebko öppnar dörrar. Hon var den första klassiska musikern som togs upp i Time Magazines lista över ”Top 100 Most Influential People”. När Anna Netrebko uppträder är det omöjligt att vända bort blicken."

Prisceremonin sker i år 9 juni och direktsänds via TV4.

Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson. Han var förläggare, textförfattare och manager för ABBA. Prisets namn är hämtat från Stig Andersons skivbolag, Polar Music.

LÄS OCKSÅ: Straffade sin Spotify-hacker – med svensk metal


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA