x

Svensk musikfilm får världspremiär i USA

Svensk musikfilm får världspremiär i USA

Nu står det klart att Yung Lean: In My Head i regi av Henrik Burman kommer att ha världspremiär på Tribeca Filmfestival i New York i april. Filmen skildrar den världsberömda svenska rapparen Yung Lean, alias Jonatan Leandoer Håstad.

"Drömsk och våldsam. Sådan är berättelsen om hur en vanlig svensk tonåring transformerar sig själv och antar gestalten av den internationellt framgångsrika hiphop-stjärnan Yung Lean", avslöjar ett pressmeddelande med fortsättningen:

"Han möter Los Angeles, kokain och dollarsedlar – såväl som depression, död och raseri".

I filmen Yung Lean: In My Head återvänder han till sin ursprungliga form, Jonatan Leandoer Håstad, efter att ha återhämtat sig från en psykos. 

– För mig är den här filmen mer än en traditionell musikdokumentär, säger Henrik Burman och fortsätter:

– Jag ser en historia om en generation genom en konstnärs otroliga resa – en coming of age-berättelse där en pojke kastas in i en värld som är lika förförisk som den är förrädisk. Jag ser Yung Lean som en av vår tids mest banbrytande och intressanta artister. Mitt hopp är att denna dokumentär fångar hans unika persona, och att hans berättelse kommer att fånga en publik långt bortom hans redan imponerande fanbase runt om i världen.

Yung Lean (född 1996) har gjort internationell kometkarriär. Han lade upp ett par låtar på Youtube i början av 2010-talet, däribland Oreomilkshake och Ginseng Strip. De exploderade, fick miljontals lyssningar och Yung Leans musik blev det inofficiella ledmotivet till generation Z.

2017 fick GAFFA ett ytterst exklusivt samtal med Yung Lean som resulterade i ett omslag:

gallery_large

Henrik Burman är regissör, journalist och producent på SVT Kultur. Han var med och startade SVT:s musiksajt PSL och har arbetat med Sápmi Sessions och Krunegård & Jinder på turné, och producerat musikdokumentärer om artister som RobynLykke LiLinda Pira och bröderna Salazar. Henrik Burman har också gjort musikvideor för artister som Tyler The CreatorASAP Rocky och Grimes.

Yung Lean: In My Head har svensk biopremiär senare i år.

MEST LÄST: Marcus Berggrens nya version av Magnus Ugglas "Jag Mår Illa" är guld rakt igenom


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA