x

Hyllar kvinnan – med Bob Dylan-tolkning

Hyllar kvinnan – med Bob Dylan-tolkning

Idag släpper Sandra Andreis, Astropol och Sailor & I en gemensam nytolkning av Bob Dylans She Belongs To Me. Den klassiska låten är omgjord till en duett där två kvinnor – Sandra Andreis och Bebban Stenborg (Astropol) – hyllar den unika och egensinninga kraften som finns i alla kvinnor men som inte alltid får komma till uttryck i ett patriarkalt samhälle. 

– Den här kallar vi för vår Thelma och Louise-version. En låt man trycker gasen i botten med på en raksträcka. Det är bara framåt som gäller nu, säger Sandra Andreis i ett pressmeddelande.

Den sistnämnda debuterade som skivartist med Raising My Standards i höstas; en EP med elektroniska nytolkningar av jazzklassiker som hon själv beskrivit som en personlig uppgörelse med könsnormer.

– Att ta plats är komplicerat i en värld där kvinnor som gör det ständigt blir hotade eller klassade som "svåra" eller "för mycket". Vi behöver alla uppmuntras till att uttrycka oss fritt och vara sanna mot oss själva utan förbehåll, säger Sandra som även arbetar som skådespelare och deltog i det uppmärksammade #Metoo-uppropet för två år sedan. 

Nytolkningen av Bob Dylans She Belongs To Me är inspirerad av frihetskänslan som Kaliforniens ökenvägar framkallar och det var just där som Astropols Bebban Stenborg och Sandra Andreis lärde känna varandra. 

– Vi var rumskompisar och lärde snabbt känna varandras egenheter, säger Bebban Stenborg och fortsätter:

– Vi pratade mycket om musik, gjorde spellistor till varandra och lyssnade på Nancy Sinatra och Judy Garland. Vi ville göra musik tillsammans men distraherades av solsken och barfotaliv så det dröjde tills nu. Älskar dock långsamhet och hur man i bästa fall sammanfogas med tiden. Jag ser fram emot att bli en gammal tant med Sandra, hon gör mig mer glamorös och driven och jag gör henne mer lös och lugn, det är så fint. 

Bob Dylans original från 1965 är skriven som en kärleksfull hyllning till en oberoende kvinna och titeln She Belongs To Me är med största sannolikhet ironisk eftersom det framgår att kvinnan han sjunger om faktiskt inte tillhör någon. I Sandra Andreis, Astropol och Sailor&Is version förändras titeln och får passande nog en bokstavlig mening. Artisterna förklarar gemensamt: 

– Det är lätt att känna sig ägd av maktstrukturer och i många delar av världen räknas vansinningt nog en kvinna fortfarande som en mans egendom. Faktum är att ingen kan äga dig förutom du själv och det är det vi firar tillsammans.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA