x

Svenske rockstjärnan om läget i Italien: "Situationen är overklig"

Svenske rockstjärnan om läget i Italien: "Situationen är overklig"

Under helgen meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att 16 miljoner italienare har satts under strikta karantänsregler och att landet är under stor Corona-press blir tydligare för varje dag som går.

Gitarristen Thomas Silver bildade Hardcore Superstar men kör nu en solokarriär. Sedan två år tillbaka är han stationerad i Umbrien, som ligger i centrala Italien, nära Toscana.

– Mitt band består av italienska musiker och även mitt skivbolag är italienskt. Jag hade massor av vänner här sedan tidigare så det var lätt och rätt att flytta hit. 

Nu är han en av alla som satts i karantän. För GAFFA berättar han utförligt om hur situationen ser ut just nu.

– För tillfället så är det militärövervakning i de mest drabbade regionerna i norr, men även här i mitten av landet råder samma stränga regler. Alla evenemang, bibliotek, gym, klubbar och så vidare är stängda till att börja med till och med 4 april, men det blir med all säkerhet mycket längre. Det har blivit olagligt att lämna hemmet, förutom att ta sig till sjukhus, affärer eller nödvändigt arbete. Man får inte lämna sin ort utan speciellt tillstånd. 

Han berättar vidare om alla restriktioner som sätter käppar i hjulen:

– Min vän kan inte ens hjälpa mig att åka med bil och köpa vatten då han inte får lämna sin by. Vi bor knappt fyra kilometer ifrån varandra. Han får inte heller träffa sin flickvän som bor 500 meter från honom, men i en annan del av regionen. 

I matbutikerna tar varor raskt slut då folk bunkrar upp med det mest nödvändiga.

– Inga nya leveranser kommer heller, såklart. De får inte köra från en region till en annan.

Delar ut handskar

Imorse var Thomas Silver och handlade. Han berättar att det stod två vakter utanför butiken och delade ut handskar till samtliga.

– De släppte bara in tre personer i taget. Väl inne i butiken såg andra i butikspersonalen till att ingen tog av sig handskarna och att vi höll tillräckligt långt avstånd ifrån varandra.

Situationen är på många sätt overklig, samtidigt väldigt nödvändig, medger han.

– Den italienska kulturen innebär i regel en viss civil olydnad, vilket jag vanligvis gillar, men just nu fungerar ju inte det. Därför är militär nödvändig i den här situationen. ”Kalle Karlsson” kan inte rycka på axlarna och sätta sig i en bil i Milano och köra hem till Pisa. Någon behöver se till att han inte sprider smittan. 

På TV pratar de om läget dygnet runt. De uppdaterar om spridning, upprepar regler och ger råd om hur du ska nysa på bästa sätt och så vidare.

– En av våra bästa vänner här är cardiolog på sjukhuset i Perugia. Hon får inte bo hemma hos sin familj nu på grund av smittorisken. Hon vill det såklart inte heller.

Hur har du personligen drabbats av det rådande läget?

– Alla mina spelningar är såklart inställda och det är min enda inkomst här. Alla italienare som är anställda får i det rådande läget hjälp av staten, men för oss svenskar här är det ekonomiska läget kritiskt. Det har det varit sedan i slutet av februari. Vi vet inte hur vi ska kunna betala vår hyra när vi inte får arbeta. Vi får dessutom inte flyga hem till Sverige såklart, så vi sitter i en rävsax.

Hur reagerar man nu när hela landet har satts i karantän? 

– Man får helt enkelt följa reglerna som alla andra. Stanna inomhus då det är emot lagen att gå ifrån hemmet. Storhandla så att man slipper för många vändor till affären. Kolla film och läsa böcker. Netflix borde sponsra mig i det här läget, hehe.

Är folk i din omgivning oroliga och är du orolig eller känns det som att det hela har fått för stora proportioner? 

– Det känns som att folk delat upp sig lite i två läger. De som på riktigt tar detta på allvar och är oroliga för läget och de som inte vill inse allvaret och istället blir sura för att de måsta ”köa till affären”. Fler och fler hör till den första gruppen dock. Jag vet att det är mest äldre och folk med nedsatt immunförsvar som dör i nuläget, men jag kan ju bära på smittan, ha vad jag tycker känns som en vanlig förkylning, men i min tur smitta skörare människor som reagerar mycket starkare. Alla måste ta sitt ansvar. Detta är på allvar en pandemi. 

Är det nåt mer du vill tillföra just nu?

– Till Sverige vill jag säga: ta detta på allvar så att det förhoppningsvis inte behöver nå så här stora proportioner.

LÄS OCKSÅ: Festival ställdes in på grund av Corona – svensk artist spelar ändå


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA